Cenu veřejnosti předal Heger týmu z Brna za vývoj lékové formy

30. 5. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Cenu veřejnosti za nejlepší zdravotnický výzkum předal ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) týmu Kateřiny Dvořáčkové z farmaceutické fakulty Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně za vývoj lékové formy vhodné pro pacienty s nespecifickými střevními záněty.


Tým spolupracoval v tříletém projektu s francouzskými kolegy. V anketě na webu ministerstva dostal projekt 19.188 z téměř 40.000 poslaných hlasů.

Lék v takzvané mikročásticové formě doputuje do místa zánětu, přichytí se na střevní sliznici a tam působí. Běžná potrava ho neodnese. Lékovou formu ověřil tým na potkanech. Je připraven nabídnout ji farmaceutickému průmyslu k využití.

Veřejnost při třetím ročníku hlasování volila mezi třemi týmy, které za medicínský výzkum za loňský rok ministr ocenil. „Všechny zúčastněné projekty byly velmi zajímavé a představují pro české zdravotnictví významný přínos,“ řekl ministr.

Týmu Kateřiny Dvořáčkové předal loni v prosinci při udílení vědeckých cen čestné uznání. Na druhém místě v hlasování veřejnosti skončil tým Romana Kotlína z pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze, který loni dostal vědeckou cenu za rok 2011.

Na třetím místě skončil tým Roberta Fialky z Koordinačního střediska pro resortní zdravotnické informační systémy, který loni z rukou ministra převzal čestné uznání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?