Cenu za lidská práva posílá Člověk v tísni lékařům do Sýrie

21. 2. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Cenu Homo Homini za rok 2011 udělí společnost Člověk v tísni podzemní síti syrských lékařů a zdravotníků, známé jako Doctors Coordinate of Damascus.


ČTK to sdělil Tomáš Urban z mediálního oddělení Člověka v tísni. Ocenění převezme jeden z koordinátorů syrských lékařů 6. března na zahájení mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět.

Lékaři získávají ocenění za mimořádnou odvahu a nasazení, s nimiž v bezprostředním ohrožení vlastních životů pomáhají civilistům raněným při represích syrského režimu. Člověk v tísni cenu každoročně uděluje osobnostem, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv a demokracie.

„Pomoc, kterou syrští lékaři a zdravotníci z Doctors Coordinate of Damascus poskytují ve skrytu, riskujíce vlastní svobodu a životy, je mimořádně důležitá. Zvláštní složky represívního aparátu Asadova režimu totiž systematicky pátrají v běžných nemocnicích a raněné z demonstrací odvážejí, vězní, nezřídka mučí či popravují,“ shrnul důvody ocenění syrských lékařů ředitel společnosti Šimon Pánek.

V širším smyslu je cena určena všem lékařům a zdravotníkům, kteří v současné době v Sýrii ošetřují raněné, ať již tajně či v nemocnicích ostřelovaných měst a předměstí.

Od vypuknutí protivládních nepokojů v polovině loňského března se v Sýrii stupňují vojenské represe, kterým podle odhadů padlo za oběť už více než 7000 lidí.

Podzemní lékaři v současnosti působí v šesti syrských provinciích a nárazově ošetřují až 100 raněných denně. Mnoho podzemních lékařů bylo raněno či zatčeno. Další, včetně jednoho ze zakladatelů sítě, byli zabiti.

Loni cenu dostal kyrgyzský politický vězeň Azimžan Askarov, který dlouhodobě hájí lidská práva a zájmy nespravedlivě obviněných. Sám byl předloni v rámci zmanipulovaného soudního procesu odsouzen k doživotnímu vězení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?