Cenu za statečnost za rok 2012 dostal vojenský lékař Jiří Lysák

25. 1. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Vojenskému lékaři Jiřímu Lysákovi, který byl na třech misích v Afghánistánu v letech 2008, 2009 a 2011, udělil Lékařský odborový klub Cenu za statečnost za rok 2012. Lysák ji převezme na sobotním reprezentačním plese lékařů na pražském Žofíně.


ČTK to řekl šéfredaktor časopisu lékařské komory Tempus Medicorum Michal Sojka.

Prvním nositelem ceny byl v roce 1997 profesor Pavel Pafko proslavený úspěšnou plicní operací exprezidenta Václava Havla.

„Předsednictvo Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) se rozhodlo ocenit odvahu doktora Lysáka. Vedle péče o příslušníky jednotky v Afghánistánu se staral také o místní obyvatelstvo, a to i za velmi nebezpečných podmínek,“ uvedl Sojka. Oceněním chce LOK-SČL poděkovat všem lékařům, kteří se účastní českých vojenských misí.

Lysák poskytoval v Afghánistánu zdravotní péči vojákům 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Zajišťoval ošetření i při hromadných neštěstích.

V rozhovoru pro komorový časopis Lysák uvedl, že se účastnil i akcí, které by šly nazvat nebezpečné hlavně kvůli hrozbě nástražných výbušných zařízení či přímého útoku na koaliční síly. Na předsunuté základně za mise v roce 2011 prý bylo nebezpečí všude, ale časem si zvykli. Nejvíc pod palbou byla podle něj základna v období voleb, kdy střelba trvala celé dny.

„Pamatuji se, jak jsme ráno u kávy řešili, že už dlouho nic nedopadlo, a chvíli na to dopadl kousek od nás granát. Asi největší štěstí jsem si tam vybral, když jsem odešel z ošetřovny, a místo, kde jsem deset minut před tím pil kávu, zasáhla raketa,“ popsal extrémní chvíle na misi Lysák.

Místní zraněné zdravotníci ošetřovali, i když právě na základnu dopadaly granáty bránící přistání vrtulníku k transportu pacienta. V té chvíli si prý lékař neuvědomoval, zda kolem něco dopadá, strach musel stranou. Strach ale na misích zažil. „Jednak o život, ale tento strach ve vás postupně otupí. Také strach z toho, abych mohl pomoct kamarádům, kdyby se jim něco stalo. A v poslední řadě strach, nebo spíše pokoru neublížit pacientům,“ shrnul.

Při první misi, kdy byla bojová část nasazena v horách, fungovala základna jako ambulance pro místní. Zdravotníci měli rentgen a z humanitárních zásob léky a obvazový materiál. V okruhu 200 kilometrů žilo 40.000 lidí od novorozenců po seniory, denně ošetřili 30 až 50 pacientů. Časté bylo trhání zubů, pokousání psy, uštknutí hadem či poranění od krav.

Jiří Lysák se narodil v roce 1978, je ženatý a má dvě dcery. Absolvoval vojenskou lékařskou fakultu v Hradci Králové.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?