Ceny generik jsou ve Švýcarsku vysoké

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce

Švýcarský svaz pojišťoven společně se zastřešující organizací farmaceutických firem porovnal ceny patentově chráněných originálních léčiv a také generik v této zemi ve srovnání s šesti dalšími státy – Rakouskem, Německem, Velkou Británií, Nizozemím, Francií a Dánskem.




Pojišťovny uvádějí, že plátci pojistného ve Švýcarsku dnes profitují z úspěchu posílených regulačních opatření. Také ministerstvo zdravotnictví konstatuje, že se v letech 2012, 2013 a 2014 v rámci regulačních zásahů projevil pokles cen u originálních přípravků, což vedlo k celkové úspoře 795 milionů CHF. „Zhruba 250 originálních léčiv není dražších než ve srovnávaných státech,“ uvádí resortní úřad. V roce 2013 byly tyto léky ve Švýcarsku ještě o 5 % dražší, než činil cenový průměr v porovnávaných zemích. Nyní jsou patentově chráněné přípravky celkově „už jen o 1 %“ dražší než průměr ve zmíněné šestici evropských států.
Naopak u generik se projevuje výraznější rozdíl. Diference jejich cen se loni oproti roku 2013 zvýšila ze 46 na 47 %. Znamená to, že náklady na generika jsou v porovnávaných zemích v průměru jen zhruba poloviční, než kolik stojí ve Švýcarsku. Autoři cenové analýzy uvádějí, že do budoucna bude vhodné regulační opatření dále rozvíjet, ať už půjde o způsob tvorby cen a jejich přehodnocování anebo o přezkum účinnosti léčiv.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?