Ceny ministra zdravotnictví za výzkum a vývoj za rok 2016

6. 2. 2017 14:34
přidejte názor
Autor: Redakce

V prosinci loňského roku byly za účasti zástupců Ministerstva zdravotnictví a odborné veřejnosti slavnostně předány Ceny ministra zdravotnictví za výzkum a vývoj.




Ocenění za mimořádné výsledky ve zdravotnickém výzkumu a vývoji a čestná uznání převzali řešitelé projektů, které byly podporovány Interní grantovou agenturou MZ ČR. Veřejné soutěže ve výzkumu, vývoji a inovacích bude v budoucích letech zastřešovat Agentura pro zdravotnický výzkum České republiky, což by podle ministerstva mělo vést k efektivnějšímu řízení resortního výzkumu a vývoje.

Ocenění byla letos předávána již po čtyřiadvacáté. Předávání se již tradičně koná 17. prosince.

Cenu ministra zdravotnictví obdržely tyto řešitelské týmy: * doc. RNDr. Běla Bendlová, CSc., z Endokrinologického ústavu za projekt: „Studium genetických změn u nádorů štítné žlázy“, * doc. Ing. Stanislav Kmoch, CSc., z 1. LF UK za projekt: „Využití nových metod analýzy genomu ve studiu molekulární podstaty vzácných geneticky podmíněných onemocnění“, * doc. RNDr. Ondřej Slabý, Ph. D., ze Středoevropského technologického institutu MU Brno za projekt: „Vytvoření diagnostické sady cirkulujících mikroRNA pro neinvazivní časnou diagnostiku a sledování pacientů s kolorektálním karcinomem“, * prof. MUDr. Robert Jech, Ph. D., z 1. LF UK Praha za projekt: „Patofyziologické mechanismy neuromodulační léčby u dystonií“, * RNDr. Hana Zamrazilová, Ph. D., z Endokrinologického ústavu Praha za projekt: „Vlivy prostředí a individuálního chování ve vztahu k abdominální obezitě a kardiometabolickým rizikovým faktorům u českých adolescentů“.

Čestná uznání byla udělena těmto vědcům: * prof. RNDr. Šárka Pospíšilová, Ph. D., ze Středoevropského technologického institutu MU Brno za projekt: „Molekulární charakterizace B buněčných receptorů a jejich vztah k evoluci genetických změn u chronické lymfocytární leukémie“, * doc. MUDr. Robert Holaj, CSc., MBA, ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze za projekt: „Vliv specifické léčby primárního hyperaldosteronismu na ústup subklinického orgánového poškození“, * doc. Ing. Jaroslav Hrabák, Ph. D., z LF UK v Plzni za projekt: „Analýza mobilních

genetických elementů nesoucích geny metalo-beta-laktamáz v České republice“, * prof. RNDr. Jarmila Vinšová, CSc., z Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové za projekt: „Design a enzymové cílení nových antibakteriálně účinných sloučenin vůči multilékově rezistentním kmenům“, * prof. RNDr. Evžen Amler, CSc., z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze za projekt: „Nanovlákenné nosiče s řízeným uvolňováním léčiv pro regeneraci osteochondrálních defektů“.

Účastníci slavnostního předávání cen Foto: archiv MZ ČR

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?