Cerebrovaskulární centrum v Brně se dočkalo opravy za 70 milionů

21. 8. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Brno za 70 milionů korun opravila cerebrovaskulární centrum a obměnila v něm přístroje. Cílem rekonstrukce bylo zkvalitnit péči o pacienty po mozkové příhodě, na které se centrum zaměřuje.


ČTK to řekla mluvčí nemocnice Anna Mrázová. Podle ní za loňský rok nemocnice hospitalizovala téměř tisícovku pacientů s cévním onemocněním mozku. Obdobně tomu bylo i o rok dříve.

Zhruba 20 milionů stály stavební úpravy centra, které je na neurologické klinice. „Rekonstrukci jsme hradili z vlastních zdrojů. Dalších 50 milionů stála výměna přístrojů. Z více než 80 procent pokryla obměnu dotace z Evropské unie, zbytek jsme doplatili sami,“ informovala Mrázová.

Centrum dostalo nová lůžka, ultrazvuky, přístroje na hlídání životních funkcí pacienta a další vybavení. „V místě jídelny vznikl rehabilitační prostor. Rehabilitace je totiž u lidí s mozkovou příhodou velmi důležitá,“ zdůraznila Mrázová.

Podle ní je prvotním cílem lékařů zachránit pacientovi s mrtvicí život, ve druhé fázi je ale podstatné, aby jim nezůstaly trvalé následky. „Důležitá je kvalita a rychlost poskytované péče. Čím lepší je, tím větší existuje šance, že se člověk vrátí do běžného života,“ řekla Mrázová. Dodala, že mozková příhoda je třetí nejčastější příčinou úmrtí a nejčastější příčinou invalidity a nesoběstačnosti v dospělém věku. „Často se stává, že pacient není schopný vrátit se do pracovního procesu a dostane částečný nebo invalidní důchod. Právě díky zkvalitnění péče bychom chtěli počet těchto případů snížit,“ doplnila Mrázová.

Loni nemocnice hospitalizovala 860 lidí s cévním onemocněním mozku. Tvoří třetinu pacientů neurologické kliniky, kvůli delší ošetřovací době ale obsazují však téměř polovinu lůžkové kapacity.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?