Červený kříž dostal rekordní pokutu

20. 9. 2006 12:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda Spojených států udělila Červenému kříži pokutu ve výši 4.2 milionů dolarů za to, že zanedbal postupy pro bezpečný odběr a skladování krve. Červený kříž údajně opomenul důležité postupy. U některých dárců krve neprovedl screeningové dotazování...


ohledně jejich dosavadní cestovatelské historie (riziko nakažení malárií či BSE).

Tato pokuta je nejvyšší, kterou vůbec kdy Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) udělil za porušení předpisů pro bezpečnost odběrů krve, i když FDA udělila Červenému kříži za podobné prohřešky pokutu již v minulosti (nedostatečné ochránění krevních zásob před infekcí HIV).

Podle FDA zatím neexistují důkazy o tom, že by krev ze zásob Červeného kříže nějakým způsobem ohrozila zdraví pacientů po transfúzi. Úřad však zároveň dodal, že zanedbání přísných předpisů může ohrozit pacienty, kteří se tak mohou nakazit infekčním onemocněním.

Červený kříž, který poskytuje 45 procent veškeré krve darované pro transfúze ve Spojených státech, údajně zanedbal bezpečnostní postupy u 12 000 jednotek krve a krevních komponent.

Agentura Reuters cituje zástupce této organizace, kteří slíbili, že pro bezpečnost zásob krve udělají v budoucnu maximum. Zástupci FDA uvedli, že krev poskytovaná pro transfúze ve Spojených státech zůstává nadále bezpečná.

ZDROJ:

Reuters

http://today.reuters.com/news/articlenews.aspx?type=healthNews&storyID=2006-09-08T231335Z_01_N08403053_RTRUKOC_0_US-REDCROSS.xml&pageNumber=1&imageid=&cap=&sz=13&WTModLoc=NewsArt-C1-ArticlePage1

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?