Červený kříž kvůli útokům snižuje svou přítomnost v Afghánistánu

10. 10. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) oznámil, že radikálně omezuje svou činnost v Afghánistánu.


Důvodem jsou útoky, při nichž bylo v letošním roce zabito sedm zaměstnanců organizace. Podle mluvčího MVČK Thomase Glasse Červený kříž uzavírá své pobočky v severoafghánských provinciích Kunduz a Farjáb. Kromě toho se výrazně sníží počet pracovníků Červeného kříže v severní provincii Balch.

Oznámení svědčí o zhoršujících se podmínkách pro působení humanitárních organizací v Afghánistánu, kde MVČK působí více než 30 let a kde v současné době vede svůj čtvrtý největší humanitární program, napsala agentura Reuters. Agentura DPA uvedla, že MVČK měl doposud v Afghánistánu kolem 2000 pracovníků.

„Nemáme jinou možnost, než razantně omezit naši přítomnost v Afghánistánu,“ prohlásila šéfka mise Červeného kříže v Afghánistánu Monica Zanarelliová na tiskové konferenci v Kábulu. Zdůraznila, že MVČK Afghánistán neopouští, je ale podle ní nutné přehodnotit působení organizace v této zemi, aby se zabránilo dalším ztrátám. Podle mluvčího Glasse má zůstat v Afghánistánu otevřených devět poboček.

V únoru zahynulo šest pracovníků Červeného kříže při útoku na konvoj s humanitární pomocí na severu Afghánistánu a minulý měsíc pacient v severoafghánském městě Mazáre Šaríf, které je metropolí provincie Balch, zastřelil španělskou fyzioterapeutku pracující pro Červený kříž.

Kromě toho byli další čtyři zaměstnanci Červeného kříže v Afghánistánu v průběhu uplynulého roku uneseni.

Podle odhadů americké armády má afghánská vláda pod kontrolou jen 60 procent území Afghánistánu a zbytek ovládají islamisté z řad Talibanu a dalších povstaleckých skupin nebo o tato území s vládou bojují.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?