Červený kříž posílá na Ukrajinu 1600 tun zdravotnického materiálu

19. 9. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Český červený kříž (ČČK) posílá na Ukrajinu dalších 1600 tun zdravotnického materiálu. Je rozdělený do dvou zásilek, jedna z nich dorazila do Kyjeva letecky ve středu, druhá bude dopravena pozemní cestou v pátek. ČTK o tom informoval mluvčí ČČK Marek Jukl.


Celkem tak červený kříž ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí vypravil na Ukrajinu už šest zásilek s pomocí.

Zdravotnický materiál ČČK pořídil na základě požadavků Ukrajinského červeného kříže a také podle zjištění svých pracovníků přímo na Ukrajině. „Materiál je určen pro zdravotnické jednotky Ukrajinského ČK a nemocnice na východě Ukrajiny v oblastech zasažených boji,“ uvedl Jukl. Zhroucenou zdravotnickou strukturu tam podle něj nahrazují zdravotníci Ukrajinského červeného kříže a Mezinárodního výboru červeného kříže.

Lidé mohou podpořit pomoc Ukrajině poskytovanou Českým červeným křížem prostřednictvím účtu číslo 222885/5500, variabilní symbol 100.

Česká vláda letos na pomoc Ukrajině schválila 50 milionů korun. V rámci projektu Medevac už Česko přijalo na léčení na čtyři desítky Ukrajinců zraněných při potlačování protestů v Kyjevě a na konci června vláda schválila možnost přivézt na hospitalizaci dalších deset zraněných z východu Ukrajiny.

Ministr obrany Martin Stropnický tento týden naznačil, že Praha zvažuje pomoc poraněným ukrajinským vojákům. Zdravotnický materiál pro východoukrajinské nemocnice vezl s sebou ministr zahraničí Lubomír Zaorálek už v létě při své cestě na Ukrajinu, při své návštěvě tuto středu pak přivezl na Ukrajinu přes 100 kilogramů zdravotnického materiálu určeného pro nemocnice na východě Ukrajiny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?