Červený kříž přerušil aktivity na třetině území Jižního Súdánu

15. 9. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Červený kříž přerušil své aktivity na třetině území válkou zmítaného Jižního Súdánu, důvodem je vražda jednoho ze zaměstnanců této organizace.


Podle OSN jde o nejrozsáhlejší přerušení činnosti humanitární organizace v zemi od začátku války před čtyřmi lety. Informovala o tom agentura Reuters. Kennedy Laki Emmanuel, který pro Červený kříž pracoval jako řidič, byl zastřelen 8. září při útoku ozbrojenců na konvoj převážející humanitární pomoc do Západního rovníkového státu. V reakci na incident Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) ve třech rovníkových státech Jižního Súdánu, což je zhruba třikrát větší oblast než Česká republika, přerušil své aktivity.

Krok zasáhl více než 22.000 lidí, včetně 5000 rolníků, kteří v oblasti sužované hladomorem čekali na dodávky humanitární pomoci.

„MVČK svou činnost v regionu nezahájí, dokud se neobjasní podrobnosti incidentu a nebude zajištěna bezpečnost,“ uvedla mluvčí MVČK Mari Mortvedtová. Bezpečnost pracovníků Červeného kříže je podle ní pro tuto organizaci hlavní prioritou.

Kancelář OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí agentuře Reuters sdělila, že od začátku války žádná humanitární organizace operující v Jižním Súdánu nepřerušila svou činnost v takovém rozsahu jako Červený kříž.

Jižní Súdán je zmítán etnickým násilím takřka od svého založení v roce 2011. V zemi zuří občanská válka od roku 2013, kdy se prezident Salva Kiir, pocházející z etnické skupiny Dinka, rozešel s viceprezidentem Riekem Macharem, který patří k Nuerům. V srpnu 2015 dosáhli znepřátelení politici dohody o příměří, boje ale nepřestaly.

Konflikt zároveň vyvolal nejhorší uprchlickou krizi v Africe od genocidy ve Rwandě v roce 1994. Od začátku války ze země uprchly asi dva miliony lidí. Více než polovina obyvatel Jižního Súdánu trpí hlady.

V průběhu války bylo podle OSN v Jižním Súdánu zabito 85 humanitárních pracovníků, letos 18, a země tak patří mezi nejnebezpečnější státy pro humanitární pracovníky na světě.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?