Červený kříž vyzývá k odblokování dodávek pomoci do Sýrie

12. 9. 2013 7:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) včera vyzval USA a Rusko, aby pomohly odstranit překážky, s nimiž se potýkají humanitární dodávky do Sýrie. I tímto problémem by se podle MVČK měli zabývat americký ministr zahraničí John Kerry a ruský protějšek Sergej Lavrov na čtvrtečním setkání v Ženevě. Hlavním tématem jejich rozhovorů přitom bude reakce na užití chemických zbraní v syrské občanské válce.


Předseda MVČK Peter Maurer řekl, že lékařskou pomoc nemocným a zraněným blokují jak syrské vládní síly, tak opoziční povstalci, protože to považují za „vojenskou pomoc druhé straně“.

„Doufáme, že i toto se stane součástí rozhovorů nejen zítra, ale i součástí širšího mezinárodního úsilí v Sýrii,“ prohlásil Maurer den před setkáním Kerryho a Lavrova.

Pracovníci Červeného kříže se snaží dostat potraviny, vodu a lékařskou péči k více civilistům, ale do některých oblastí je jim údajně odmítán přístup. Týká se to i města Homs a východu oblasti Ghúta poblíž Damašku, kde se 21. srpna odehrál údajný chemický útok.

Vodní inženýři MVČK se mezitím pokoušejí opravit hlavní vodovod mezi městy Homs a Hamá, který byl v polovině srpna poničen v bojích. Potrubí zásobuje vodou 1,3 milionu lidí. MVČK denně rozváží vodu pro zhruba 400 000 Syřanů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?