Češi chtějí možnost volby, i když jde o zdravotní pojištění

15. 11. 2016 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Větší počet zdravotních pojišťoven vyhovuje více než polovině Čechů. Oceňují především možnost zvolit si tu, která nejvíce odpovídá jejich potřebám.


Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu na téma Vnímání zdravotních pojišťoven obyvateli České republiky, byl realizován agenturou Datank v říjnu 2016 na reprezentativním vzorku respondentů v České republice. Výzkum přinesl i další zajímavá fakta. I když v Česku poskytuje zdravotní pojištění celkem sedm institucí s rozličnými nabídkami, celých 70 % populace by uvítalo ještě rozmanitější škálu nabízených služeb. Větší variabilitu by lidé ocenili například v nabízených příspěvcích na prevenci.

V České republice v rámci pluralitního systému zdravotního pojištění, kdy si občané mohou vybírat z většího počtu zdravotních pojišťoven, lze nabídky snadno porovnávat a následně si svou zdravotní pojišťovnu vybrat. To považuje za výhodu 55 % respondentů průzkumu. Jako hlavní důvody uváděli samotnou možnost výběru a širší nabídku pojišťoven.

„Pluralitní systém zdravotního pojištění v České republice umožňuje lidem vybrat si nejvýhodnější zdravotní pojišťovnu a zároveň podporuje zdravou konkurenci mezi nimi. Pojišťovny se pak snaží reagovat na potřeby klientů stále rozmanitější nabídkou služeb a zvyšují tím úroveň pojišťovnictví. Z tohoto důvodu je pluralitnímu systému nakloněna i většina odborné veřejnosti v českém zdravotnictví,“ uvádí prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Ing. Ladislav Friedrich.

Téměř všichni obyvatelé Česka také vědí, že svou pojišťovnu mohou změnit. Lze tak učinit jedenkrát za dvanáct kalendářních měsíců, a to buď k 1. červenci nebo k 1. lednu.
„Povědomí české populace o pluralitním systému zdravotních pojišťoven začíná růst. To nám potvrdily i výsledky průzkumu, které ukázaly, že celá čtvrtina dotázaných dokázala uvést přesný počet zdravotních pojišťoven v České republice. Lidé se také více orientují v identifikaci zdravotních pojišťoven, které nyní fungují na českém trhu,“ dodává Ing. Friedrich.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?