Češi jsou ke kouření tolerantní

15. 10. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zajímavá zjištění vyplývají z exkluzivního výzkumu pro televizi Nova, který zpracovala agentura Phoenix Research. Úplný zákaz kouření cigaret, včetně těch elektronických, podporuje podle tohoto zářijového výzkumu jen 37 procent respondentů.


Tedy jen o málo více než třetina dotázaných. Přitom ministerstvo zdravotnictví, které tento zákon navrhuje, se opírá ve svých studiích o více jak tříčtvrteční souhlas veřejnosti s takovým zákazem kouření. Většina lidí je pro zachování současného stavu, kdy se v restauracích téměř nekouří, a když ano, tak v oddělených místnostech, jak by se to nejvíce líbilo i prezidentovi Miloši Zemanovi.

Stejný názor mají i autoři petice na podporu zachování současného stavu v oblasti regulace kouřeni. K podpisu je v mnoha restauracích a hospodách v celé České republice. Petici již podepsalo přes 22 000 občanů, mezi nimi i herci a herečky, kuřáci i nekuřáci, známé tváře televizních obrazovek – Tereza Kostková, Martin Zounar, Martin Dejdar, Aleš Háma, Monika Absolonová, Mahulena Bočanová, Alice Bendová, Libor Bouček, Lukáš Vaculík, Dana Morávková a další.

Navrhovaný zákon plošného zákazu kouření z dílny ministerstva zdravotnictví ale už tak tolerantní není. Obsahuje i taková opatření, která buď nepůjde vůbec zkontrolovat, a nebo přenáší zodpovědnost na obce a její samosprávy. Navrhovaný zákaz kouření takzvaných elektronických cigaret odděluje například ty bez obsahu nikotinu, na ty se regulace vztahovat nemá, a na ty s nikotinem, které mají být zakázány. Poznat rozdíl bez chemického rozboru přitom nenímožné… Vláda sociálních demokratů, ANO a lidovců přináší do našeho života vůbec velmi ráda a často různá omezení a regulace. Na připravovaný protikuřácký zákon z dílny Svatopluka Němečka (ČSSD) však jednotný názor nemá. Nejen opoziční poslanci tak už připravují mnoho pozměňovacích návrhů.

„Je otázka, jestli takové plošné zákazy budou kontrolovatelné a vynutitelné,“ říká právní expert strany TOP 09 Martin Plíšek. Nespokojenost s navrhovaným zákonem panuje také v řadách ČSSD. „Je to půl roku, co nekouřím, přesto budu hlasovat proti. Preferuji svobodu rozhodnutí. Hostinský ať se rozhodne, jestli bude restaurace nekuřácká, nebo naopak. A host si může vybrat,“ myslí si místopředseda hospodářského výboru sněmovny Milan Urban zČSSD.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?