Češi nevěnují pozornost ledvinám a slinivce

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Koncem dubna byla ukončena druhá část preventivního programu „Zdraví národa“, jež se tentokrát zaměřila na vyšetření funkce ledvin, diabetu a některých ukazatelů týkajících se slinivky.




Této části projektu společnosti synlab se zúčastnilo 2770 osob. Výsledky jsou podle autorů alarmující. U 51 % z nich se minimálně v 1 ze 7 sledovaných parametrů potvrdil pozitivní nález (u 6 pacientů byly hodnoty překročeny ve všech parametrech). „Každý druhý Čech měl ve výsledcích minimálně jeden z parametrů mimo referenční mez – znamená to tedy, že má problémy s ledvinami či slinivkou, a měl by se jim proto ve zvýšené míře věnovat,“ říká praktický lékař MUDr. Aleš Ducháček a dodává, že na rozdíl od předchozího vyšetření jater, ve kterém hůře dopadli muži, v případě ledvin a slinivky mají častější potíže ženy.

Největší problém – glukóza

Naprosto alarmujících výsledků dosáhli Češi ve vyšetření glukózy v krvi. „U více než 15 procent vyšetřených se potvrdila glukóza v krvi mimo referenční mez. Toto procento je přitom podstatně vyšší, než by odpovídalo předpokládanému výskytu diabetu v české populaci, což opět potvrzuje skutečnost, že mnoho lidí o svém onemocnění neví a není léčeno,“ podotýká Aleš Ducháček. Jak zároveň upozorňuje, výskyt glukózy v krvi mimo referenční mez nutně neznamená diabetes. Je ale nutné zdravotní stav konzultovat s praktickým lékařem. Nejhorší výsledky u glukózy se přitom týkají žen nad 50 let věku, které měly pozitivní nález o třetinu častěji než muži.
Dalším problémem české populace se při vyšetření v rámci programu ukázal kreatinin. Ten byl mimo referenční mez téměř u 12 % pacientů. Výrazně hůře na tom jsou opět ženy, u kterých vyšly špatné výsledky 3x častěji než u mužů. Častým problémem vyšetření ledvin a slinivky byla také urea v krvi. Pozitivní nález měl přibližně každý desátý vyšetřený, přičemž opět výrazně častěji byly mimo referenční mez ženy (a to v poměru 3 : 1 ve prospěch mužů). O něco lépe, přesto s poměrně častým výskytem mimo referenční mez, si Češi vedli ve výsledcích vyšetření kyseliny močové v krvi. Zde byl problém u 5 % vyšetřených. Nálezy mimo referenční mez zaznamenali lékaři také u vyšetření na alfa-amylázu v krvi, lipázu a pankreatickou amylázu. „Všechny tyto sledované faktory přitom ukazují na fakt, že česká populace má často problémy s ledvinami a slinivkou, přitom o nich velmi pravděpodobně ani neví,“ uzavírá MUDr. Ducháček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?