Češi stále myslí málo na včasný záchyt rakoviny tlustého střeva

19. 3. 2015 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože Češi a Češky patří k světovým rekordmanům ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku, na její včasný záchyt stále málo myslí. Čtvrtina přijde k lékaři, až když se zhoubný nádor rozšíří do celého těla, řekla novinářům onkoložka Eva Sedláčková.


Kampaň při příležitosti 1. celosvětového dne pro pacienty s pokročilým kolorektálním karcinomem 24. března upozorní, že hned na počátku by měl být proveden test, zda a jaký typ biologické léčby je pro nemocného vhodný.

„V Česku žije přes 20.000 lidí s rakovinou tlustého střeva a konečníku, ročně jich na ni zemře přes 3500,“ upřesnila primářka onkologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice Sedláčková.

Vzdálené metastázy se objeví ve vyšších stadiích nemoci a také asi u pětiny pacientů po onkologické operaci. Letos by tak v Česku mohlo být léčeno 12.500 nemocných s metastázami, v roce 2020 až 14.000. Nárůst souvisí s tím, jak se moderní léčbou daří život pacientů prodlužovat.

Sedláčková uvedla, že před 36 lety, když v oboru začínala, tak vůbec neléčili pacienty s jaterními metastázami, které jsou jedny z nejčastějších u tohoto typu rakoviny. „Měli střední dobu života šest měsíců. V průběhu let, jak se přidávala chemoterapie, kombinovaná chemoterapie, nová cytostatika a biologická léčba proti speciálním receptorům v buňce, prodloužila se střední doba přežití pacientů s metastázami až na současných 30 měsíců,“ řekla.

Speciální testy genu RAS ukážou, zda je gen mutovaný nebo nemutovaný, neboli „divokého typu“. Podle toho lékař určí, jaký typ biologické léčby bude u konkrétního pacienta nejlépe účinkovat. Zároveň nemusí vystavovat náročné léčbě pacienta, u kterého by nezafungovala.

Biologickou léčbu podávají komplexní onkologická centra. Tam podle primářky na test myslí a nemocné vyšetřují. „Jde spíše o menší pracoviště, okresní, aby nemocní tlačili na své onkologické lékaře, aby doplnili toto vyšetření a směřovali pacienty do center, kde mohou biologickou léčbu dostat,“ shrnula.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?