Česká lékárnická komora ke „zdravotnictví na šikmé ploše“

17. 6. 2013 7:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Popsat jednotlivé souvislosti v nákladech na léky není vůbec jednoduché. Pokouší se o to řada odborníků v oblasti ekonomie, zdravotnictví a v neposlední řadě také novinářů


Setkáváme se tak s více či méně přesnými údaji a z nich pramenícími závěry, jako je tomu v materiálu Petra Holuba „Zdravotnictví na šikmé ploše“ pro Český rozhlas, jehož přepis byl 29. května publikován na webu zdravi.e15.cz.

Záměna pojmů

Zásadní chybou v oblasti nákladů na léky je zaměňování pojmů cena (zdražování) léků a náklady na ně.
Zejména pojem zdražování léků je velmi nešťastný tehdy, pokud není k dispozici statistika, která by jasně dokumentovala změny v cenách konkrétních přípravků, případně také změny v předepisování v ambulancích a používání léčiv v nemocnicích. Není tak možné postihnout, která léčiva jsou vlastně používána, zda stále stejná, nebo zda jsou v různých obdobích používány různé přípravky s rozdílnou cenou.

S tím je možné se setkat i v textu „Zdravotnictví na šikmé ploše“. Pokud autor hovoří o vzrůstajících cenách léků, zcela nepochybně se velmi mýlí. Ceny jednotlivých léků, zejména těch hrazených z prostředků zdravotního pojištění, až na řídké výjimky v důsledku prováděných revizí cen a úhrad klesají.

Hmatatelným důsledkem tohoto poklesu cen je nedostatek některých léků na českém trhu, zapříčiněný jejich tzv. reexportem, tedy skoupením léčiv na českém trhu a jejich vývozem zpět do zahraničí s následným prodejem na tamním trhu za výhodnější ceny.

Co stojí za zvyšováním nákladů na léky

Náklady na léky se v porovnání let 2011 a 2012 zvýšily. Zvýšení se pohybuje zhruba mezi 4,5 a 5 %. To skutečně není úplně malé číslo. Za tímto zvýšením nákladů na léky (nikoli zvýšením cen!) stojí v první řadě zvýšení DPH o 4 procentní body. Česká lékárnická komora dlouhodobě usiluje o to, aby sazba DPH na léky stále nerostla, neboť jsou tím, v čistě izolovaném pohledu, zvyšovány náklady na systém bez zlepšení dostupnosti léčby pro pacienty.

Dalším důvodem pro zvýšení nákladů je také bezpochyby vstup nových inovativních přípravků na trh v ČR. Aby nebyly navyšovány náklady zdravotních pojišťoven na léky, dochází proto průběžně ke snižování cen „běžných“ léků. Pokud si odmyslíme zvýšení DPH, dojdeme k závěru, že je vzrůst nákladů na léky nižší než oficiálně deklarovaná výše inflace. A to stojí minimálně za zamyšlení.

Názor na to, co stojí za zvyšováním nákladů na léky, může být velmi rozdílný podle úhlu pohledu, stejně jako hodnocení nákladů v jednotlivých segmentech zdravotní péče. Náklady na léky však podle dostupných statistik nejsou těmi, které by v porovnání s ostatními segmenty zdravotní péče rostly. Z dlouhodobého hlediska v poměrném porovnání s ostatními segmenty zdravotnictví klesají. To jsou právě ty souvislosti, které někdy při zveřejňování informací zůstávají skryté v pozadí.

Autoři: PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK Mgr. Michal Hojný, člen představenstva ČLnK Mgr. Aleš Krebs, Ph. D., tiskový mluvčí ČLnK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?