Česká lékárnická komora zvolila nové vedení

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Delegáti XXV. sjezdu České lékárnické komory zvolili prezidentem komory Lubomíra Chudobu, viceprezidentem pak Aleše Krebse. Vyzvali rovněž ministra zdravotnictví, aby odměňování lékárníků bylo stále méně závislé na ceně vydávaných léků, a připomněli nezastupitelnou roli lékárníka jako zdravotníka.




Hlavním bodem letošního sjezdu delegátů České lékárnické komory (ČLnK) byly volby do centrálních orgánů komory.

Bezpečný výdej léku

„Lékárníci především důrazně vyzývají ministra zdravotnictví k urychlenému řešení kritické ekonomické situace nezávislých veřejných lékáren provedením zásadní změny v odměňování za poskytnutou péči v podobě snížení závislosti odměny lékárníka na ceně vydávaných léčivých přípravků. Ve svém sjezdovém usnesení upozornili také na opakované snahy některých obchodníků o zavedení změn výrazně rizikových pro bezpečnost léčby,“ řekl na sjezdu prezident ČLnK Lubomír Chudoba.

„Ne“ distančnímu prodeji RX

Sjezd odmítl návrhy umožňující distanční výdej léčivých přípravků vázaných na lékařský předpis, tedy objednání léků na recept přes internet a jejich zaslání domů. „Distanční výdej nenaplňuje podmínky dané pro lege artis výdej léčivých přípravků dané mimo jiné Doporučeným postupem ČLnK pro výdej léčivých přípravků vázaných na lékařský předpis. Výdej léčivých přípravků na recept lékárníkem přímo pacientovi není samoúčelný, ale zajišťuje především správné a bezpečné užívání léků. Léčivé přípravky na recept jsou při nesprávném užívání, skladování a přepravě zdraví nebezpečné. Vystavovat pacienty riziku jen proto, že internetoví obchodníci chtějí pod rouškou péče o pacienty rozšířit svůj sortiment a zvýšit své zisky, není na místě. Sami lékárníci jsou schopni lékárenskou péči o všechny pacienty zajistit,“ shodli se delegáti sjezdu.
„Úloha lékárníka jako zdravotníka je zcela nezastupitelná v systému poskytování bezpečné a kvalitní péče. Díky osobnímu kontaktu s pacientem spojenému s jeho poučením a kontrolou předepsaných léků, jejich interakcí včetně užívaných doplňků stravy zajišťuje jedinou bezpečnou cestu pro správné užívání léků,“ doplnil nový viceprezident Aleš Krebs.

Jen na odpovědnost lékárníka

Delegáti sjezdu odmítají opakované snahy o legalizaci výdeje léčivých přípravků v ordinacích lékařů nad rámec stávající právní úpravy. Jak se sjezd vyjádřil, výdej léčivých přípravků v ordinacích snižuje úroveň bezpečnosti léčby pacienta, neboť zruší pojistku chránící jeho zdraví v podobě odpovědnosti lékárníka za kontrolu předepsané medikace. Lékárník eliminuje chyby, které mohou vzniknout při předepisování léčivých přípravků. Výdej léčivých přípravků v ordinaci je dále jednoznačně neekonomické a prokorupční opatření v podobě neakceptovatelného spojení předepisující a vydávající osoby.
Sjezd se také ohradil proti postupu krajů nebo kraji vlastněných a spoluvlastněných společností, které zakládají nové lékárny v místech, kde je již lékárenská péče dostatečně zajištěna. Místo toho, aby zajistily lékárenskou péči ve venkovských oblastech, tak dochází k faktické likvidaci stávajících fungujících lékáren v okolí nově budovaných.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?