Česká lékařská komora jednala s ministryní spravedlnosti

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek a ředitel právní kanceláře ČLK Jan Mach jednali s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou o problematice znaleckých posudků z oboru zdravotnictví a rozporech mezi novým občanským zákoníkem a zákonem o zdravotních službách.




Dle zápisu z jednání představenstva ČLK vyplývá, že komora má zásadní výhrady k dosavadní praxi jmenování soudních znalců v oboru zdravotnictví. Navrhuje proto, aby v zákoně o znalcích byla vytvořena speciální kapitola týkající se znalecké činnosti ve zdravotnictví. Komora požaduje, aby znalci splňovali stejné kvalifikační předpoklady požadované po vedoucích lékařích, přičemž jejich splnění by potvrzovala svými licencemi.
Trvá také na dodržování pravidla, že posuzovat práci lékaře může pouze znalec stejné specializace. Požaduje zodpovědnost znalců za vytvoření nekvalitních posudků a jejich odvolatelnost. Na druhé straně by ale měli být za svoji práci lépe honorováni.

Rozpory v zákonech

ČLK považuje za nepřijatelný stav, kdy dva zákony místy obsahují zcela rozdílná pravidla. „Rozporná úprava pravidel daná zákonem o zdravotních službách na straně jedné a novým občanským zákoníkem na straně druhé přinesla chaos. Mimo jiné zcela paralyzuje provádění pitev a likviduje lékařský obor patologie,“ uvádí představenstvo ČLK s tím, že změny vyžaduje spíše nový občanský zákoník než zákon o zdravotních službách. Proto komora doporučuje novelou zcela zrušit všechna ustanovení nového občanského zákoníku týkající se problematiky zdravotnictví, kterou současně (a často odlišně) řeší zákon o zdravotních službách.
Jak zástupci komory uvedli, s tímto názorem ministerstvo spravedlnosti nesouhlasí. „Upřednostňuje řešení rozporů cestou výkladu ze strany odborníků ministerstva spravedlnosti. ČLK upozorňuje, že konečné slovo v případě rozporu mezi dvěma zákony může mít pouze nezávislý soud, zdravotnictví si ovšem nemůže dovolit čekat, než vznikne příslušná judikatura,“ uvádí komora v usnesení.

Práce odsouzených lékařů

Ministerstvo na jednání přislíbilo, že na podnět komory prověří možnost, zda by odsouzení lékaři, kterým nebyl soudem zároveň uložen trest zákazu výkonu povolání, mohli pomoci při nedostatku kvalifikovaných zdravotníků v rámci Vězeňské služby.
„Ve vězení kvalifikovaní lékaři chybějí, protože nejde o atraktivní místa. Pokud se na druhou stranu lékaři ve vězení ocitnou, nejsou odsouzeni za odbornou chybu a soud jim jako součást trestu neuloží zákaz výkonu povolání, mohli by ve své profesi pokračovat i zde,“ míní prezident ČLK.

Posuzování náhrady nemajetkové újmy

Na návrh Okresního sdružení lékařů ČLK Brno Milan Kubek informoval ministryni Válkovou o tom, že komora uvítala novou metodiku Nejvyššího soudu ČR k náhradě nemajetkové újmy na zdraví. A to bez ohledu na fakt, že při její přípravě byla profesní lékařská samospráva opomenuta a lékařská veřejnost tak neměla možnost se dopředu k návrhu vyjádřit.
„Na druhé straně ČLK nesouhlasí s tím, aby se osobám poškozeným na zdraví znesnadňovala cesta, jakou se mohou domoci odškodnění. Podle zrušené vyhlášky č. 440/2001 Sb. mohl bodové ohodnocení bolestného nebo ztížení společenského uplatnění podle příloh této vyhlášky provádět příslušný ošetřující (nebo registrující všeobecný praktický) lékař. Nový návrh ale předpokládá vznik nového znaleckého odvětví – znalec z oboru zdravotnictví, odvětví odškodňování nemateriálních újem na zdraví. Aby mohl být lékař tímto znalcem ustanoven, měl by absolvovat placený kurz, přičemž je doporučeno jediné pracoviště lékařské fakulty a současně jediný spolek, který bude tento kurz realizovat. Navíc závěrečnou zkoušku dosud znalci v České republice neabsolvují a tato ani nemá podklad v zákoně o znalcích a tlumočnících,“ uvedla komora své odmítavé stanovisko k ustanovení nového znaleckého odvětví (odškodňování nemateriálních újem na zdraví).
ČLK požaduje, aby byl k hodnocení bolestného nebo ztížení společenského uplatnění nadále – byť podle metodiky vydané Nejvyšším soudem ČR – kompetentní kterýkoli ošetřující či registrující všeobecný praktický lékař, jenž si příslušnou metodiku prostuduje a osvojí. V tomto znění návrh jednomyslně schválilo představenstvo komory.

Milan Kubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?