Česká pozice: Americký šéf výzkumu ICRC v Brně Somers rezignoval

25. 4. 2013 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Na post vědeckého ředitele Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) v Brně rezignoval Virend Kristen Somers z Mayo Clinic v americkém Rochesteru. Somers tak reagoval na to, že ředitelem ICRC nebyl jmenován zakladatel centra Tomáš Kára. Informoval o tom dnes server Českápozice.cz.


Somers zaslal svůj rezignační dopis v úterý večer, tedy krátce poté, co bylo rozhodnuto, že se od 1. května novým ředitelem miliardového střediska stane slovinský neurolog Gorazd Stokin a nikoliv Kára. Právě Kára měl být ovšem pro elitní americkou síť nemocnic klíčovým článkem a vlastně i personalizovaným garantem spolupráce, dodal server.

Stokina do funkce ředitele ICRC vybrala odborná mezinárodní komise a podpořil ho ředitel nemocnice u sv. Anny Roman Kraus, k níž výzkumné středisko patří. Centrum dosud vede Kára, podle něhož není Stokin zkušený ve vedení center podobného typu.

„Mohu potvrdit, že jsem včera (v úterý) v nočních hodinách obdržel v kopii e-mail profesora Somerse, ve kterém řediteli Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně oznámil skutečnost, že s okamžitou platností odstupuje z pozice mezinárodního vědeckého ředitele ICRC,“ sdělil serveru Kára. „Somersovo odstoupení je pro projekt ICRC nedozírnou ztrátou,“ dodal.

Somers byl jedním z autorů konceptu spolupráce v kardiologickém výzkumu. Podle oficiálních stránek střediska ICRC začali spolu s lékařem Tomášem Károu tento koncept rozvíjet již v letech 2002 až 2004, dodal server.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?