České Budějovice: Urologie bude léčit moderním přístrojem

20. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti, které trápí močové kameny, jsou v Nemocnici České Budějovice od včerejška léčeni přesněji. Urologické oddělení otevřelo zmodernizované pracoviště takzvané extrakorpolární litotrypse...


- metody na rozbíjení močových kamenů mimotělní rázovou vlnou.

Lidově řečeno se jedná o způsob odstranění močových kamenů, neboli konkrementů, z ledvin nebo močovodu bez zásahu skalpelu.

Modernizovaný přístroj litotryptor české výroby, s nímž nyní českobudějovická nemocnice disponuje, je nejen jediným zařízením svého druhu na jihu Čech, ale jeho parametry snesou srovnání s nejmodernějšími přístroji tohoto typu na celém světě.

„První přístroj, který byl na urologickém oddělení naší nemocnice nainstalován v roce 1992 a na němž bylo odléčeno více než osm tisíc pacientů, už ztratil některé své užitné vlastnosti. Zejména šlo o nedostatečně kvalitní rentgenové zaměření konkrementů a nemožnost jejich zaměření pomocí ultrazvuku. Renovované zařízení je plně vybaveno digitálním rentgenem a současně i ultrazvukovou zaměřovací jednotkou,“ vysvětlil Právu Aleš Petřík, lékař urologického oddělení Nemocnice České Budějovice, který je zakladatelem využívání extrakorpolární litotrypse v kraji.

Poznamenal, že pro pacienta znamená přístroj přesnější léčbu a snížení radiační zátěže. Konečným výsledkem je pak efektivnější terapie a jeho rychlejší návrat do plnohodnotného života. Urolitiáza, tedy kameny postihující močový trakt, je onemocněním starým stejně jako lidstvo samo a každý člověk má zhruba desetiprocentní riziko, že někdy ve svém životě močovými konkrementy onemocní.

„Je třeba říci, že v posledních dvaceti letech došlo v léčbě urolitiázy k převratným změnám. Před dvaceti lety byly prakticky jedinou možností odstranění konkrementu otevřené operace. Ty v současné době z 80 procent nahradily právě extrakorpolární litotrypse mimotělní rázovou vlnou a z 20 procent endoskopické metody. Klasická otevřená operativa je na dobře vybaveném a erudovaném pracovišti už jen historickou záležitostí,“ konstatoval Petřík.

Urologické oddělení českobudějovické nemocnice je pracovištěm, které léčí urolitiázu komplexně. Včetně všech endoskopických metod je v objemu odléčených pacientů jedním z největších v České republice. V současné době disponuje 54 standardními lůžky, 6 lůžky intenzívní péče a třemi operačními sály.

Jiří Falout, Právo, 20.06.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?