České lázně živí šanci na přežití

18. 9. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyjednavači Krizového štábu lázní musejí mít z jednání s ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem smíšené pocity. Základní požadavek štábu – změna indikačního seznamu před 1. 10. 2012 – sice přijat nebyl, ministr zdravotnictví však pomoc lázním přesto přislíbil.


Krizový štáb lázní před časem oslovil předsedu vlády Jiřího Rusnoka a ministra zdravotnictví Martina Holcáta s požadavkem na změnu indikačního seznamu pro lázeňskou rehabilitační péči (vyhláška č. 267/2012 Sb.), kterou vydal někdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), a jež podle štábu vede k postupné likvidaci českého lázeňství.

Podle mluvčí štábu a předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové by těžkou situaci lázní vyřešil návrat ke znění vyhlášky před 1. 10. 2012, kdy vešla v platnost nová pravidla pro předepisování lázní.

Ministr zatlačí na pojišťovny

Toto řešení se sice vyjednávačům nepodařilo prosadit, s prázdnou však lázně z jednání přesto neodešly. Martin Holcát přislíbil pomoc v podobě jednání se zdravotními pojišťovnami. P

odle mluvčí ministerstva Viktorie Plívové by zdravotní pojišťovny měly být vstřícnější k předepisování lázeňských pobytů i na delší dobu, než je minimum dané vyhláškou. Pro příští rok chce ministr se zdravotními pojišťovnami projednat i možnost navýšení plateb za ošetřovací den, což by lázním mohlo přinést potřebné prostředky.

Pojišťovny na to mají

Kvůli novému indikačnímu seznamu psali lékaři méně lázeňských pobytů, zdravotní pojišťovny tak vydávají na tuto péči méně, než pro letošek počítaly. „Dohodli jsme se, že ministerstvo bude usilovat o to, aby pro příští rok byl ve zdravotně pojistných plánech zakomponován stejný objem financí na lázeňskou péči jako letos,“ ocenila Žitníková.

Počty léčených na náklady zdravotního pojištění byly v předchozích letech v průměru 120 000 ročně, letos to prý bude sotva polovina. V roce 2009 měly lázně od zdravotních pojišťoven 3,2 miliardy, letos měly mít dvě miliardy, pokles počtu léčených ale způsobil, že to bude 1,4 miliardy.

Zákonem to nepůjde

Odbory a lázně se obávaly, že kvůli tomu dají pojišťovny do plánů méně peněz i na příští rok. Pojišťovny totiž vycházejí z výkonů roku předchozího. Hrozilo, že místo očekávaných 2,5 miliardy dají do plánů pro lázně na rok 2014 jen 1,5 miliardy. Toto riziko se podle Žitníkové snad po dnešku podařilo odvrátit.

„Shodli jsme se, že ministerstvo vyzve ještě letos zdravotní pojišťovny, aby se dohodly s jednotlivými lázeňskými zařízeními na zvýšení indexu cen, které mají lázně za pobyty. Tím pádem by se letos mohla vyčerpat částka pro lázně v trošku větší výši a lázním by to velmi pomohlo,“ řekla Žitníková. Ministr nemůže tuto změnu udělat zákonem, schůdné je to jedině jeho výzvou k pojišťovnám.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?