ČT 24: České zdravotnictví počítá škody za konec poplatků

7. 7. 2014 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotníci přijdou zrušením dalších regulačních poplatků o miliardy korun. Stát jim proto slibuje náhradu. Konkrétně navýšením odvodů za státní pojištěnce i změnou úhradové vyhlášky.


Tuzemští doktoři a lékárny vyberou ročně na poplatcích zhruba tři miliardy. Třicet korun za návštěvu v ordinaci nebo za recept je tak pro ně významný zdroj příjmů. Poplatky, kromě toho na pohotovosti, ale mají od ledna skončit. Tento týden o tom rozhodla vláda. Zdravotníci proto už teď počítají ztráty.

Například Městská nemocnice v Ostravě vybere ročně v ordinacích a lékárně šest milionů, na pohotovosti pak další čtyři. „Rozhodně kvůli rušení poplatků nebudeme propouštět personál nebo nebudeme řešit podobné věci, spíš se budeme zaměřovat na investice, které odložíme v čase,“ říká Petr Šmíd pověřený vedením Městské nemocnice Ostrava.

Také ambulantní lékaři počítají, že přijdou v průměru o deset tisíc měsíčně. Někteří ale až o 200 tisíc ročně. Z ordinací do lékáren putuje ročně asi 60 milionů receptů. Vynásobeno třiceti jde téměř o dvě miliardy ročně. A právě tolik chtějí lékárny od státu jako kompenzaci.

Peníze mají ale dostat jen ti, co je opravdu vybrali. Některé velké lékárenské řetězce totiž poplatek nevybírají. Ministerstvo proto počítá, že suma, kterou lidé reálně zaplatili, bude nakonec o něco nižší. „Problém je v tom, že se mírně sníží efektivita zdravotnictví a státní rozpočet nad tím zapláče,“ myslí si však poslanec za TOP 09 a bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Celý článek s dalšími podrobnostmi najdete na serveru ČT24 nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?