České zdravotnictví v roce 2015

27. 1. 2016 12:27
přidejte názor
Autor: Redakce

PŘEHLED ROKU 2015




Leden

?? Úhradová vyhláška přidala systému 10 miliard navíc, resort měl pro rok 2015 celkem 239 miliard korun, dle ministerstva zdravotnictví má zaručit 5% navýšení platů a mezd všech zdravotníků.
?? Ministerstvo zdravotnictví zahájilo na popud ministerstva financí centrální nákupy ve svých přímo řízených nemocnicích (začalo jednotným nákupem energií a vybraných zdravotnických prostředků).
?? Lékárny se od ledna začínají vyrovnávat se zrušením regulačních poplatků 30 Kč za recept

a snížením DPH z 15 na 10 % u registrovaných léků.

Únor

?? Nemocnice začaly přidávat zaměstnancům 5 % na tarifní složce platu. Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) ale tvrdí, že úhradová vyhláška nárůst platů neumožnila.
?? Česká onkologická společnost v čele s předsedou Jiřím Vorlíčkem vyjádřila nesouhlas s iniciativou Transparentní spolupráce, ke které se do konce roku přihlásilo 41 farmaceutických společností a ke zveřejnění finančních toků dalo svůj souhlas přibližně 40 % českých lékařů.
?? Lékárny uzavírají dodatky se zdravotními pojišťovnami, které jim začaly vyplácet signální kód jako kompenzaci za zrušený poplatek.

Březen

?? Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček jmenoval nové náměstkyně – Lenku Ptáčkovou Melicharovou pro sekci strategií (koncepce zdravotní péče) a Lenku Taie Kolaříkovou pro majetek a mezinárodní věci.
?? Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a VFN spustila v rámci projektu ODDICUS prospektivní observační studii o umírání v terciárním zdravotnickém zařízení – jejím cílem je snaha zmapovat kvalitu a dopady umírání u 1000 pacientů, kteří v průběhu roku v nemocnicích zemřeli.
?? Proběhla mezinárodní konference Léčebné konopí a kanabinoidy, kterou podpořila řada zástupců odborné veřejnosti a na níž byla založena Mezinárodní konopná koalice pacientů (IMCPC). ?? Ministerstvo financí v čele s Andrejem Babišem zveřejnilo analýzu, která srovnávala nákupy zdravotnických prostředků v letech 2009 až 2013 v českých nemocnicích. Podle dat pořizovaly nemocnice defibrilátory a další zdravotnické prostředky pro léčbu srdce nehospodárně.

Duben

?? Nabyl účinnost nový zákon o zdravotnických prostředcích,

v jehož rámci Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vytvořil registr zdravotnických prostředků.
?? Začal 9měsíční pilotní projekt úhrady mobilní paliativní péče, Všeobecná zdravotní pojišťovna v 9 domácích hospicích zaplatí péči 380 pacientům.
?? Skončila hlavní sestra ČR a zároveň ředitelka odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání MZ Alena Šmídová, důvod ukončení svého působení neuvedla.
?? Nemocnice Na Homolce ukončila spolupráci s dceřinou firmou Holte, která pro ni zajišťovala účetnictví za 40 milionů ročně.
?? Vznikla Asociace provozovatelů lékárenských sítí (APLS), členy jsou Česká lékárna holding (Dr. Max), Benu ČR a Devětsil JST.

Květen

?? Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ohlásila, že neuplatní regulace za rok 2014

vůči smluvním lékařům gynekologům, ambulantním specialistům a praktickým lékařům (již třetí rok v řadě neprováděla regulace ani Všeobecná zdravotní pojišťovna).
?? Pražští radní po 16 letech odvolali po vleklých sporech s odbory z funkce ředitele Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Zdeňka Schwarze. Novým ředitelem byl na základě výběrového řízení odborné komise pražského magistrátu doporučen MUDr. Petr Kolouch.
?? Jesenická nemocnice zažalovala stát kvůli financování soukromých nemocnic, zejména za to, že stát odmítá vícezdrojové financování těchto zařízení.

Červen

?? Čínští zdravotničtí experti navštívili ČR, vrata u vstupu čínských generik na český trh se otevírají. Spolu s generiky se české zdravotnictví za podpory ministerstva zdravotnictví otevřelo i čínské medicíně, když bylo na univerzitní půdě (při Fakultní nemocnici Hradec Králové) otevřeno výzkumné centrum čínské tradiční medicíny. Do 3 let zde vyroste za čínské peníze klinika tradiční čínské medicíny.
?? Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů – tzv. transparenční novela. Posílí státní dozor nad finančními toky zdravotního pojištění a nad fungováním zdravotních pojišťoven, které budou povinně zveřejňovat smlouvy s poskytovateli zdravotních služeb.
?? Vznikl nový akční plán kvality a bezpečí ve zdravotnictví, který bude součástí zákona o zdravotních službách. Jeho úkolem je formalizace řízení kvality a bezpečí. ?? Vznikla Česká společnost regenerativní medicíny ČLS JEP,

která bude shromažďovat, rozvíjet a uplatňovat poznatky regenerativní medicíny a dbát na využívání léčebných postupů podložených vědeckými důkazy.

Červenec

?? Masarykova univerzita získala již potřetí v řadě prestižní grant Marie Curie, který jihomoravskému regionu zajistí pro vědu a výzkum prostřednictvím programu SoMoPro dotační prostředky ve výši 100 milionů korun.
?? Česká lékárnická komora vyzvala ministra zdravotnictví Němečka, aby se opatření ke zvýšení platů všech zdravotníků (které má pro rok 2016 zajistit úhradová vyhláška) dotklo nejen státních, ale i soukromých poskytovatelů zdravotní péče.
?? Vláda schválila navýšení vyměřovacího základu u osob, za které je plátcem pojistného stát, o 1,8 miliardy korun.

Srpen

?? Organizace HealhCare Institute (HCI) předložila dílčí výsledky průzkumu „Zdravotní pojišťovna roku 2015“, kde jako první respondenti volili nejlepší pojišťovnu ředitelé nemocnic, u nichž vyhrála Zaměstnanecká pojišťovna Škoda. Celkovým vítězem se stala Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra.
?? Předseda Společnosti pro návykové nemoci ČLS JEP Petr Popov upozornil, že v ČR stále chybí ambulantní péče o děti, které se kvůli intoxikaci alkoholu dostanou do péče protialkoholní záchytné stanice, kde ročně končí 1000 z nich.
?? Zdravotní pojišťovny sečetly přechody pojištěnců. Největší záporné saldo (rozdíl mezi příchody a odchody klientů) postihlo OZP (-19 954), VoZP (-9207) a VZP (-6678), nejvyšší kladné saldo zaznamenala ZPMV (17 581) a Česká průmyslová ZP (15 052).

Září

?? Senátoři žádali přímou volbu do dozorových orgánů zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven, požadavek byl ve formě stížnosti zaslán ústavnímu soudu, který jej následně zamítl.
?? Státní ústav pro kontrolu léčiv a VZP vyčíslily úspory vzniklé tlakem na snížení cen léků v ČR. SÚKL uspořil na hloubkových i zkrácených revizích 1,8 miliardy, VZP přibližně 640 milionů, většina úspor plyne z pozitivních listů.
?? Reexport léků určených českým pacientům stále stoupá, z analýzy zveřejněné v září vyplynulo, že jeho objem je ve výši 5 miliard.
?? Generální ředitel ZPMV Jaromír Gajdáček ukončil své působení ve funkci a opustil také post prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven (SZP), vystřídali jej David Kostka (ZPMV) a Ladislav Friedrich (SZP).

Říjen

?? Je hotova vyhláška č. 273/2015 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2016 – tzv. úhradová vyhláška. Zajistí systému 9,2 miliardy navíc. Přinesla mírný růst ve všech segmentech a podle MZ její zdroje zajistí i 5% navýšení tarifní složky platů v lůžkovém segmentu. Vyhláška vyřadila všechny screeningy z regulací, MZ z dokumentu vyřadilo koeficient přechodu pojištěnců, zavedlo sankci za výrazný nárůst účelových překladů a bezlimitní úhradu stanovilo pro péči o novorozence a rodičky a HIV pacienty.
?? MZ ve spolupráci s MPSV připravilo nové nařízení vlády o odškodňování bolesti a ztížení uplatnění způsobené úrazem či nemocí z povolání. Hodnota jednoho bodu odškodňovací metodiky byla valorizována ze 120 na 250 korun.
?? Vzniklo Sdružení zdravotnických asistentů ČR, které chce jako zastřešující organizace obhajovat roli asistentů v systému zdravotní péče.

Listopad

?? MZ iniciovalo změnu zákona o specifických zdravotních službách, aby lékař kromě soudu (jako doposud) informoval také policii, pokud pacient s psychickým onemocněním nenastoupí k nařízené léčbě.
?? Vznikla Asociace výdejců a prodejců zdravotnických prostředků (AVZP), zastupuje registrované výdejny a prodejny zdravotnických potřeb a jejich zájmy chce hájit na nepřehledném poli výdejců, jimž komplikuje život nový zákon o zdravotnických prostředcích. ?? Delegáti na sjezdu České lékárnické komory (ČLnK) zvolili nové vedení. Prezidentem se opět stal Lubomír Chudoba, viceprezidentem Aleš Krebs. Komora prosazuje, aby odměňování lékárníků bylo stále méně závislé na marži z léků, podporuje roli lékárníka-zdravotníka.
?? V rámci konference Zdravotnictví 2016 bylo vyhlášeno ocenění Manažer roku ve zdravotnictví,

jež získal ředitel Nemocnice Strakonice Tomáš Fiala.

Prosinec

?? Nemocnice Na Homolce porušila v letech 2011–2013 předpisy o zadávání veřejných zakázek a od finančního úřadu hl. m. Prahy dostala pokutu ve výši 3 miliardy korun. Odvolala se ke generálnímu finančnímu ředitelství, pokud to pokutu neodpustí, je ministr financí ochoten uhradit částku ze státních peněz.
?? Prezidentem České lékařské komory byl opět zvolen Milan Kubek, viceprezidentem Zdeněk Mrozek. Komora chce prosadit pacienta jako hybatele systému, pravidelnou 10% valorizaci ceny práce lékaře a změnu seznamu výkonů směrem k reálným nákladům poskytovatelů péče.
?? Nemocnicí roku byla vyhlášena Nemocnice České Budějovice, následovaná Nemocnicí Prachatice a Vojenskou nemocnicí Olomouc, HCI vyhlašoval vítěze již podesáté.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?