České zubaře nahrazují cizinci

9. 3. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko se delší dobu potýká s nedostatkem zubařů. V některých místech dokonce musejí místní lékaře nahrazovat kolegové ze zahraničí. Třeba o praxi v příhraničních Mikulovicích na Jesenicku nejeví čeští zubaři příliš velký zájem. Ordinaci by tam proto mohla provozovat lékařka z Polska.


„Pochází až někde od Gdaňsku. Byla se na ordinaci i podívat. Podle posledních informací vážně uvažuje, že by se sem i s manželem přestěhovali a ona si tu zařídila praxi,“ potvrdil místostarosta Mikulovic Jiří Šimík. Vzápětí ovšem dodává, že stoprocentní to ještě není.

V obci chybí zubař od loňského listopadu a čeští lékaři o provozování ordinace neměli zájem. Radnice se proto obrátila na polské kolegy v inzerátu, který vyšel v polském deníku Nowa Trybuna Opolska. Krátce na to se ozvali dva polští zájemci.

Lidé z Liberecka zase můžou mít o něco klidnější spánek, protože se ve městě rozšíří zubní pohotovost. Dosud se o akutní případy starala Liberecká nemocnice, ale jenom o víkendech a o svátcích, a to jenom na čtyři hodiny. Tentokrát k tomu přibudou noční hodiny ve všedních dnech, protože pohotovost zajistí ordinace Ahmada Abu Bakera.

Do výběrového řízení, které kraj vyhlásil v lednu, se přihlásili jen dva uchazeči. Přednost dostal ten levnější. „Jsem rád, že se nám vůbec někdo přihlásil,“ uvedl náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Úřad za službu zaplatí jeden a čtvrt milionu korun.

Česko přitom zubaře potřebuje. Už jenom proto, že například na preventivní prohlídku chodí více dětí než v minulosti. Podle mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny aspoň jednu prohlídku absolvovalo 68 procent dětí. To ale nic nemění na faktu, že děti mají příliš mnoho kazů, za což podle zubařů může nedostatečná péče o zuby a děti dostávají hodně sladkostí.

To potvrdil předseda stomatologické společnosti Zdeněk Broukal. Podle něho má zubní kaz téměř polovina pětiletých dětí a dvě třetiny dvanáctiletých dětí.

Tomuto stavu ale podle něho napomáhá to, že Česko nemá jednotné doporučené postupy pro dětskou stomatologii. „Ačkoliv doporučené postupy pro určité oblasti léčby v dětské stomatologii máme, komplexní a závazný dokument podložený konkrétními studiemi a výzkumem neexistuje. Výsledkem jsou odlišné postupy na různých pracovištích a roztříštěná snaha o zlepšení ústního zdraví dětí a mládeže,“ doplnil Broukal.

Potíže jsou ovšem i v tom, že jen málo zubařů se chce starat o dětských chrup. V tom není Česko samo, na což upozornila odbornice slovenského ministerstva zdravotnictví Neda Markovská.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?