Česko má už třetí oběť prasečí chřipky

16. 11. 2009 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Prasečí chřipka si koncem uplynulého týdne v Česku připsala třetí lidskou oběť. V pátek odpoledne zemřel na tuto nemoc v ostravské fakultní nemocnici muž středního věku.


Na infekční oddělení tamní nemocnice byl převezen z jiného zdravotnického zařízení z Karvinska. „Průběh jeho onemocnění byl od samotného počátku závažný,“ informoval mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Přesnou příčinou úmrtí byly podle něj komplikace spojené se zápalem plic, jenž byl následkem prasečí chřipky.

Nemocnice v současné době nechystá žádná zvláštní opatření proti šíření nemoci, přestože pacientů s prasečí chřipkou registruje více.

Jako první na prasečí chřipku zemřela před třemi týdny 31letá žena v nemocnici v Karlových Varech. Další muž, který trpěl nevyléčitelnou leukémií a byl nakažený prasečí chřipkou, zemřel minulý čtvrtek v pražské vinohradské nemocnici.

V Moravskoslezském kraji hygienici evidovali k minulému pátku 34 nemocných virem H1N1, průběh onemocnění je však u většiny jen lehký. Minulý čtvrtek byla v kraji dokonce preventivně uzavřena první škola, a to Základní škola v Horní Suché na Karvinsku, kde prasečí chřipkou onemocněly dvě učitelky a jeden žák.

Vít: Máme metodu na komplikace

V celé ČR je prasečí chřipkou podle informací z konce uplynulého týdne nakaženo 486 lidí. Česká republika má k dispozici léčebnou metodu, která by mohla pomoci některým závažně nemocným pacientům nakaženým virem prasečí chřipky.

V ČT to včera uvedl hlavní hygienik ČR Michael Vít.
V souvislosti s případy dosavadních úmrtí na tuto nemoc řekl, že metoda by mohla pomoci právě takovým pacientům.

„Mohla by být pro tak závažné případy velmi velmi efektivní,“ řekl Vít s tím, že se o této metodě dozvěděl od kardiochirurga Jana Pirka z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

„Je to metoda mimotělního oběhu, kdy se okysličuje krev, a tím se zvyšuje aktivita v boji proti viru,“ popsal Vít. Metoda podle něj umožní, aby se lépe hojily záněty. Mohla by pomoci několika závažně nemocným pacientům, asi by nešlo o desítky lidí, uvedl.

Dodal, že je nutné ještě vyhodnotit data z Austrálie a Nového Zélandu, kde se metoda již využívá.
„Poté se rozhodne o jejím experimentálním využití také v Česku,“ doplnil hlavní hygienik.

Očkovat se začne až 23. listopadu

V ČR se proti prasečí chřipce zatím neočkuje, dodávka vakcín má proti původním předpokladům několik týdnů zpoždění.

Podle Víta by vakcíny měly do země dorazit pravděpodobně tuto středu. Mělo by jít o 100 tisíc dávek, polovinu z nich dostanou praktičtí lékaři, druhá zamíří do očkovacích center, uvedl Vít.

Očkovat se podle něj začne 23. listopadu. Podle hlavního hygienika zatím data o výskytu chřipky nenasvědčují tomu, že by virus napadl celou zemi.

Epidemický výskyt se drží v regionech. Příští týden bude Vít diskutovat s krajskými epidemiology o dalším postupu. Rozhodne především o tom, jaká opatření se podniknou například v Karlovarském, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Epidemii chřipky v prosinci považuje Vít za nevyhnutelnou. Očkovat by se měli chronicky nemocní pacienti a vybraní zdravotníci. Ministerstvo zdravotnictví podle ČTK zároveň doporučuje, aby se lidé dobrovolně očkovali i proti sezónní chřipce.

Navíc by měli dodržovat hygienické zásady, používat papírové kapesníky a nechodit mezi lidi, pokud jsou nemocní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?