Česko mělo druhé podezření na virus MERS, testy ho vyvrátily

7. 7. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice se objevil druhý případ podezření na nákazu koronavirem MERS. Třiatřicetiletý Čech, který se před několika dny vrátil z Jižní Koreje, si při cestě autobusem do Polska stěžoval na celkovou slabost a vysoké horečky. Testy ale po několika hodinách nákazu MERS vyvrátily.


Z karantény bylo propuštěno i 49 lidí, kteří s ním cestovali autobusem.

Muž dnes pracovně doprovázel zájezd cestovní kanceláře Alpina z Brna do Polska. Cestu ale ukončil v Ostravě, kde si přivolal záchranáře. Okamžitě byl převezen na speciální oddělení na Bulovce, které je na podobné případy připraveno a vybaveno. Převážen byl sanitou za doprovodu policie ve speciálním biovaku. Na Bulovce byl v uzavřeném bioboxu, izolován od okolí. Další cestující z autobusu skončili v karanténě v jednom ze zařízení hasičů na Ostravsku.

Testy, které provádí laboratoř Státního zdravotního ústavu, odpoledne nákazu vyloučily. Čeští hygienici budou podle hlavního hygienika ČR Vladimíra Valenty výskyt onemocnění ve světě pečlivě sledovat stejně jako opatření v zemích, kde se MERS vyskytuje. „Tato opatření v současné době považujeme za odpovídající situaci,“ řekl Valenta. Systém v Česku je podle něho nastaven správně.

Podle představitelů Moravskoslezského kraje dnešní podezření na nákazu MERS prověřilo připravenost složek integrovaného záchranného systému. Policie musela v noci zadržet autobus, který po vystoupení nemocného pokračoval do Polska, a vrátit jej do Česka. Policisté turisty doprovodili do bývalých kasáren na Hranečníku, kde museli zůstat v karanténě. „Lidé chápali situaci, setrvali na místě, které jsme jim vytvořili. Zajistili jsme pro ně pitný režim, stravu i možnost svlažení ve vodě. V podstatě až do konce se chovali klidně až vstřícně,“ uvedl moravskoslezský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) po oznámení podezření na nákazu MERS svolal pracovní skupinu krizového štábu a podle výsledků vyšetření nemocného byl připraven svolat celý krizový štáb.

V červnu se objevil v ČR první případ podezření na MERS, tehdy se jednalo o pětadvacetiletého muže, který se rovněž vrátil z Koreje s rýmou a teplotou. Vyšetření ukázalo, že nakažen není.

Infekce MERS se objevila poprvé v oblasti Blízkého východu v roce 2012, od té doby tam na ni zemřelo na 450 lidí. V Koreji nemoc propukla v květnu. Nakazilo se tam 183 lidí, z nich 33 zemřelo, dalších 102 se vyléčilo, 48 se nadále léčí.

MERS se projevuje jako nachlazení, pokračuje však závažným onemocněním plic a způsobuje i akutní selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcinace, zatím není známý ani způsob léčby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?