Česko vyhlásilo válku cukrovce. Už je jí moc

14. 10. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Obezita, nedostatek pohybu, špatná strava a nadbytek stresu. Minimálně jedna z uvedených věcí se týká takřka každého Čecha. Jen málo lidí si ale uvědomuje, že jde o základní rizikové faktory cukrovky. V Česku se s ní léčí více než tři čtvrtě milionů pacientů.


Dalších skoro čtvrt milionu lidí má nemoc také, ale ještě o tom neví. Právě na ně je cílena nová kampaň, která odstartuje příští týden.

Přestože se to nezdá, je cukrovka velký zabiják. Na její následky ročně zemře na 30 000 Čechů, tedy třicetkrát více než při nehodách na silnicích. Navíc počet diabetiků v posledních letech prudce stoupá.

„Každý rok přibude na padesát tisíc nově diagnostikovaných případů cukrovky, hlavně 2. typu. Často proto mluvíme o epidemii diabetu, “ řekl prezident Diabetické asociace ČR a přednosta interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole Milan Kvapil.

Pacienti navíc k lékaři přijdou až velmi pozdě, když už se u nich objeví jeden z chronických příznaků. Neléčená cukrovka totiž nebolí, pacient v první fázi nemá ani žádný nepříjemný pocit. Nemoc se po čase přihlásí sama, a to dvěma způsoby.

„Buď je krevní cukr tak vysoký, že má pacient typické příznaky zhoršeného diabetu - má velkou žízeň, velký objem moči, začíná hubnout a je mu skutečně špatně. V nemocnici, kam poté dorazí, se na to pak přijde velmi rychle, “ popsal Kvapil.

Cukrovka se ale může odhalit také náhodně. „Pacient třeba hůře vidí a na očním vyšetření se ukáže těžké poškození sítnice. Následně se pak prokáže také velmi vysoká hladina krevního cukru. Nejčastěji se ale cukrovka odhalí u pacientů na koronální jednotce s infarktem, “ popisuje šéf diabetické asociace.

Předcházet cukrovce je přitom zdánlivě snadné - stačí dodržovat správnou životosprávu. „Důležité jsou tři základní kroky. Úprava stravovacího režimu, zvýšení pohybové aktivity a zvládání stresu. Člověk by měl dbát na vyvážený příjem energie, omezit jednoduchý cukr, jíst více ovoce a zeleniny a dodržovat pitný režim. Tuků v jídelníčku by mělo být maximálně 35 energetických procent, “ radí nutriční terapeutka Věra Králová.

O nadváze lékaři často mluví jako o takzvaném prediabetickém syndromu. „Velmi obézní člověk má totiž takřka stoprocentní jistotu, že se u něj diabetes objeví. V Česku k tomu má dispozice až jedna třetina lidí, “ varuje Kvapil.

Kromě závažných následků má rapidní nárůst diabetiků výrazný ekonomický dopad. Roční léčba jednoho pacienta totiž vyjde na 25 tisíc korun, celkem to pro Česko činí zhruba 20 miliard. To je takřka osm procent všech výdajů ve zdravotnictví.

Drtivou většinu peněz přitom spolkne léčba komplikací spojených s pokročilým stadiem nemoci. Proto je důležité cukrovku odhalit včas. Odhady totiž mluví až o čtvrt milionu lidí v Česku, kteří sice mají zvýšenou hladinu krevního cukru, ale nevědí o tom.

První příznaky se u nich mohou projevit až za deset nebo i patnáct let, a to už bývá pozdě. I proto plánuje Diabetická asociace ČR příští pátek spustit projekt nazvaný Cukrovka, změřte si svá rizika.

„Hlavním cílem je ukázat na důležitost pravidelného měření hladiny cukru a cholesterolu v krvi. V pěti českých městech si lidé mohou nechat zdarma tyto údaje změřit a výsledky hned zkonzultovat s přítomnou nutriční sestrou, “ prohlásila Lucie Asenová z pořádající agentury Focus.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?