Českobudějovická nemocnice dokáže diagnostikovat virus zika

17. 2. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovická nemocnice jako jediná v Jihočeském kraji dokáže diagnostikovat virus zika. Testy na něj provádí místní laboratoř molekulární biologie a genetiky. Výsledky zná do 24 hodin od odběru krve nebo moče. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Ivana Kerlesová.

Podle primáře infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Václava Chmelíka je šíření viru v Česku krajně nepravděpodobné. „Na našem území se nevyskytuje přenašeč viru – komár Aëdes egypti, ojediněle byl popsán výskyt druhého možného přenašeče – Aëdes albopictus na jižní Moravě,“ uvedl Chmelík. Nelze však vyloučit, že si někdo z ciziny nákazu přiveze.

Vyšetření lékaři doporučují hlavně ženám, které jsou těhotné nebo těhotenství plánují a navštívily v poslední době země, kde se virus vyskytuje. Vyšetření zajišťuje gynekologicko-porodnického oddělení českobudějovické nemocnice. „Pacientkám bude provedena laboratorní diagnostika na přítomnost zika viru a dle výsledku bude následovat adekvátní péče. V případě těhotenství budou dále komplexně sledovány v pravidelných intervalech ve spolupráci genetiků, porodníků a neonatologů,“ uvedl primář oddělení Petr Sák. Připomněl, že v době těhotenství je možný přenos infekce z matky na plod. Tímto virem může být závažně postižen v první třetině těhotenství.

Infekce zika se vyskytuje převážně v jižní a střední Americe a v Karibiku. Počet zemí s výskytem viru zika však stoupá. Vir zika přenášený komáry přitom patrně způsobuje mikrocefalii, nedostatečný vývin mozku u novorozeňat. Nejčastějšími příznaky jsou horečka, vyrážka, bolest kloubů a zánět spojivek (zarudlé oči).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?