Českobudějovická nemocnice otevře novou kuchyni

1. 9. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovická nemocnice zahájí v úterý plný provoz nové kuchyně. Do nemocnice se vrátí po zhruba osmi letech, kdy tehdy dosluhující provoz nahradily služby kuchyně menzy Jihočeské univerzity, odkud se hotová jídla dovážela. Stravování pacientů a zaměstnaců se tak znovu vrací plně do režie nemocnice, což jí umožní pružně ovlivňovat sortiment a kvalitu nabízených pokrmů.


„Co nejvíce činností si chceme zajišťovat sami. Doba výhodnosti outsourcingovaných služeb je již dávno pryč. Není pravda, že jsou vždy nejlevnější a nutně nemusí být ani kvalitnější, o čemž jsme se přesvědčili v tomto případě, kdy se množily stížnosti na stravu z menzy. Nemocnice je velkou firmou a ta má mít své důležité provozy pod plnou kontrolou,“ řekl při slavnostním otevření kuchyně hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Cílem bezmála dvacetimilionové investice je podle něj především vyšší efektivita a kvalita poskytovaných služeb. Sníží se náklady na provoz stravování a současně zvýší kvalita a pestrost připravované stravy.

Před osmi lety musela nemocnice vlastní kuchyni zavřít kvůli neodpovídajícím hygienickým podmínkám. Výstavba nové by tehdy vyšla přibližně na 100 milionů korun. Investiční přednost dostala medicínská pracoviště. Po letech, kdy investice nemocnice směřovaly zejména do zkvalitnění medicínské péče a podařilo se tak vytvořit špičková pracoviště vybavená moderní technikou, chtěla nyní nemocnice zásadním způsobem vylepšit i ostatní provozy. Proto přistoupila i k vybudování nové kuchyně. To se jí díky vhodnému načasování a přípravám podařilo zvládnout za zlomek původně odhadovaných nákladů.

Kuchyně českobudějovické nemocnice,která patří se 1450 lůžky k největším v zemi, bude podle ředitele Břetislava Shona denně připravovat 800 porcí hlavního jídla pro zaměstnance nemocnice a 1200 porcí pro pacienty, včetně dvaceti druhů speciálních diet.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?