Českobudějovická nemocnice vyšetřuje nádory novou metodou

7. 11. 2006 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovická nemocnice vyšetřuje pacienty po rakovině močového měchýře novou metodou. U pacientů po operaci nádoru močového měchýře dokáže téměř stoprocentně určit riziko, že se nemoc znovu objeví. Metodu, která je založena na rozboru moče, začala nemocnice před třemi lety testovat jako první v České republice...


České Budějovice - řekl ČTK zástupce primáře urologického oddělení nemocnice Aleš Petřík.

„Hlavní problém u onemocnění nádorem močového měchýře spočívá v tom, že je zatíženo vysokou recidivou, to znamená, že se často vrací,“ uvedl Petřík. Nemocní lidé se proto musejí podrobovat pravidelným kontrolám cystoskopem, který se zavádí močovou trubicí. Nová metoda zatím pacienty nepříjemných kontrol neušetří, výrazně ale zvyšuje šanci odhalení onemocnění. V některých případech je ale podle Petříka možné vyloučit cystoskopii a použít jen novou metodu vyšetření.

Metoda takzvané fluorescenční hybridizace in situ v diagnostice nádorů močového měchýře umožňuje vyšetření genomu buněk v moči. „Výhodou této metody je jednak vysoká citlivost, zatím asi nejvyšší ze všech dosud používaných metod, a pak neinvazivnost, čili co nejnižší možná zátěž pro pacienta. Vysoká citlivost, a to je to nejdůležitější, znamená, že dokážeme odhalit počínající nádor už tehdy, kdy ho jiným způsobem odhalit nelze,“ uvedl vedoucí laboratoře molekulární biologie a genetiky nemocnice Ondřej Scheinost.

Nemocnice České Budějovice je se 1600 lůžky čtvrtým největším zdravotnickým zařízením v zemi. Je akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví kraje, ročně je v ní hospitalizováno zhruba 49.000 pacientů a lékaři tam provedou bezmála 26.000 operačních zákroků a více než 440.000 ambulantních vyšetření. Loni se zde narodilo při 2170 porodech 2231 dětí. Nemocnice je 2620 zaměstnanci jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?