Českobudějovická nemocnice zkoumá metabolismus

22. 6. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovická nemocnice se podílí na výzkumu metabolismu. Snaží se zjistit, jaké látky se kumulují v organismu nebo naopak chybí, a způsobují tak zdravotní potíže a nemoci.


Mohlo by to pomoci při diagnostice, která by byla levnější než některé nyní používané metody, řekl ředitel Centrálních laboratoří Nemocnice České Budějovice Miroslav Verner.

Českobudějovická nemocnice na tomto projektu pracuje od roku 2008 ve spolupráci s Akademií věd ČR a norskými partnery. Odborníci nemocnice se však problémem a rozklíčováním určitých částí metabolismu zabývají už 12 let.

„Chceme získat metody, které bychom mohli převést do praxe a využívat. Myslím si, že už jsme dost daleko a některé věci bychom mohli nasadit,“ uvedl Verner. Podotkl však, že je před nimi ještě například klinické zkoušení.

Lékaři a chemici nyní zkoumají ze vzorků moči nezralých novorozenců hladiny některých vybraných látek, takzvaných metabolitů. Ročně analyzují několik desítek vzorků. „Mezi novorozenci je skupina, která neprospívá a nevíme proč,“ podotkl Verner. Snaží se zjistit, jak by bylo možné této skupině dětí pomoci. Nyní se podle něj naskytly technologie, s jejichž pomocí by mohli zjistit odpověď.

Díky prozkoumání metabolitů by bylo možné dodat tělu potřebné látky a vitaminy, které by metabolismus srovnaly, a tím by se zlepšil zdravotní stav pacienta. Léčit by se přitom dalo stravou, v níž všechny potřebné látky podle odborníků jsou. Verner však poznamenal, že by se tento výzkum nemusel líbil farmaceutickým firmám, protože by pro léčbu nebylo potřeba různých preparátů.

Verner uvedl, že se výzkumem metabolismu a jednotlivých metabolitů zabývá více vědeckých týmů v Česku i ve světě.

Metabolismus je soubor biochemických reakcí přeměny látek, který probíhá v živém organismu. Látky se složitě v organismu přeměňují, část se používá jako energetický zdroj, část jako stavební kameny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?