Českobudějovické záchrance odcházejí lékaři, chtějí vyšší platy

21. 4. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři Českobudějovické nemocnice, kteří externě pomáhají v krajské záchranné službě, podali výpověď. Nedohodli se s zřizovatelem na hodinové sazbě. Záchranka není schopná zajistit nepřetržitý provoz.


Bez externistů by snad žádná záchranná služba nebyla schopna zajistit dvaceti čtyř hodinový provoz. Jenže při vyjednávání o mzdách lékařů v rámci protestní akce Děkujeme, odcházíme, se na tyto lékaře pozapomnělo.

Když pak zažádali o vyšší hodinovou sazbu, zřizovatelé horko těžko začali hledat finanční prostředky. V Jihočeském kraji se na navýšení neshodli.

Proto má dnes ředitel tamní záchranky Marek Slabý na stole dvacet výpovědí od lékařů z Českých Budějovic.

V případě, že lékaři skutečně odejdou, nebude záchranka schopna zajistit nepřetržitý provoz.

Peníze zřizovatelé nemají

Problém nastal ve chvíli, kdy vláda odmítla poslat krajům peníze na zvýšení platů pro kmenové zaměstnance záchranných služeb. Ty tak začaly hledat peníze ve svých rozpočtech, požadavky externích lékařů tak znamenají další neočekávaný výdaj.

„Jestliže zvýším hodinovou sazbu přes den, je předpoklad, že se bude zvyšovat i v noci. Jejich požadavky se v tuto chvíli pohybují mezi 300 až 400 korunami. My jsme jim nabídli zhruba o stokorunu méně,“ uvedl Marek Slabý.

Pokud by záchranka přistoupila na požadavky lékařů, kteří pracují na externí úvazek, bude potřebovat zhruba 10 milionů korun navíc. Jen pět milionů přitom padne na navýšení mezd pro kmenové zaměstnance.

Krizová varianta

Jednání mezi kraji, záchrankami i vládou stále probíhá. Mezitím se ale připravují krizové varianty. Jedna z nich počítá s tím, že by došlo k omezení provozu lékaře v Trhových Svinech, Týně nad Vltavou, Soběslavi i Suchdole nad Lužnicí, kde slouží doktor pouze o víkendech.

Aby záchranka bezpodmínečně zajistila lékaře pro provoz letecké posádky a dvě posádky v Budějovicích, musela by je svážet do centra kraje ze širokého okolí. A potřebovala by i víc služeb od stálých lékařů. Ani to ale prý není řešení.

„ I kdyby si každý náš zaměstnanec vzal jedenáct nočních a víkendových služeb, nejsme schopni péči zajistit,“ uvedl pro Zdravotnictví a medicína Slabý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?