Českolipská nemocnice dá letos do oprav a vybavení 80 mil. Kč

25. 8. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než 80 milionů korun investuje letos do modernizace a nového přístrojového vybavení Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa. Rekonstrukcí prošlo dětské oddělení, výtahy či inženýrské sítě. Nemocnice připravuje modernizaci operačních sálů.


Náklady podle odhadů přesáhnou sto milionů korun, jen projektová dokumentace, bude za téměř deset milionů. Na devět projektů zhruba za 33 milionů korun přispěl Liberecký kraj, řekl ČTK krajský radní pro zdravotnictví Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Projektů podpořených z 33 krajských milionů bude podle Tulpy nakonec víc, než se původně předpokládalo. „V prvním pololetí došlo ke změně projektů. U některých dochází ke snížení plánované ceny, z peněz, které zbyly, budou pokryty další požadavky, především nutný nákup zdravotnických přístrojů,“ uvedl Tulpa. Ušetřit se podařilo mimo jiné na rekonstrukci střech jídelny, hemodialýzy, archivu a propojovacího koridoru, levnější bude i rekonstrukce výtahů.

Díky úsporám může nemocnice nakoupit nové přístroje jako kolonoskop, jehož pořízení je nezbytné pro zachování kvalitní lékařské péče při vyšetřování tlustého střeva. Nemocnice může podle Tulpy pořídit i nový defibrilátor, intubační videofibroskop nebo ultrazvuk. Díky úsporám bude možné také vybudovat nové zázemí pro lékaře a sestry na dětském oddělení nebo vyměnit jističe v nemocničních rozvodnách. „Snažíme se dále rozvíjet českolipskou nemocnici a pacientům tak poskytovat výrazně vyšší komfort a pohodlí,“ dodal Tulpa.

Českolipská nemocnice je se 475 akutními lůžky jednou ze dvou krajských nemocnic. Slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Od roku 2006 je akciovou společností se základním kapitálem 333,737 milionu korun. Zařízení zaměstnává 820 lidí, z toho 95 je lékařů a zhruba 560 sester. Ročně je tam hospitalizováno 19.000 pacientů, dalších 280.000 lidí projde ambulancemi. Nemocnice je akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví kraje, loni skončila v zisku 21,9 milionu korun při výnosech 714 milionů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?