Českolipská nemocnice dostala na úvěr nabídky od dvou bank

20. 11. 2012 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská Nemocnice s poliklinikou v České Lípě dostala od bank jen dvě nabídky na úvěr 110 milionů korun - od České spořitelny a Komerční banky. Peníze nemocnice potřebuje na projekt zateplení spolufinancovaného z evropských fondů.


Nemocnice je akciovou společností a smlouvu s bankou může podepsat sama, smlouva je však podmíněna zárukou krajského zastupitelstva. Bude se o ní jednat zřejmě až v prosinci, řekl předseda dozorčí rady a končící krajský radní Pavel Petráček (ČSSD).

Nemocnice nutně potřebuje modernizaci nejméně za 300 milionů korun, na to však nemá kraj ani zdravotnické zařízení peníze. Vedení nemocnice proto v minulých letech připravilo projekt, který počítá se zateplením fasády a výměnou oken tří hlavních budov. Už v polovině roku 2010 nemocnice získala z EU příslib dotace 42,5 milionu korun, vybrán byl i dodavatel. „Ve veřejné soutěži zvítězila firma CL-Evans s nejnižší nabídkovou cenou 123,67 milionu korun,“ řekl technický a provozní ředitel Stanislav Cenek. Práce ale zatím nemohly začít kvůli nevyřešenému financování.

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic. Slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Hlavní budova a poliklinika byly postaveny v 80. letech minulého století. Objekty jsou za hranicí životnosti, okna netěsní, z fasády odpadávají kusy omítky. „Geometrickou řadou rostou náklady na údržbu a likvidaci havárií a blížíme se okamžiku, kdy může kvůli technickému stavu budov hrozit omezování zdravotní péče nebo úplné uzavření nemocnice,“ řekl už dříve ČTK generální ředitel Petr Chmátal.

Od roku 2007 je českolipská nemocnice akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví Libereckého kraje. Loni hospodařila s rozpočtem 630 milionů korun a skončila se ztrátou přes 43,2 milionu korun. Bez záruky kraje jí nikdo nechtěl na tak nákladný projekt půjčit. Zateplení navíc není jedinou investiční akcí. Zařízení získalo dotaci na vybavení iktového centra neurologie za 24,5 milionu a další na digitalizaci rentgenů za 23,5 milionu korun. Připravuje také rekonstrukci kotelny, páteřních rozvodů a výměníků za 36 milionů korun, na kterou také přispějí evropské fondy 17 miliony korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?