Českolipská nemocnice dostane dvakrát méně peněz než liberecká

19. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Z více než 230 milionů korun poskytnutých státem na oddlužení nemocnic dá Liberecký kraj přes zhruba 155,7 milionů korun do Liberce a zbylých 74,7 milionů do České Lípy. O rozdělení peněz rozhodlo...


LIBEREC - včerejší zasedání krajského zastupitelstva. Liberecká nemocnice obdrží zhruba 155,7 milionů korun, českolipská 74,7 milionů.

Členové zastupitelstva přidělili nemocnicím peníze podle výše jejich dluhů k 31. prosinci loňského roku a liberecká je má více než dvakrát větší než českolipská. Roční rozpočet liberecké nemocnice dosahuje téměř 1,2 miliardy korun, zatímco českolipské zhruba 400 milionů. V České Lípě mají 437 lůžek pro akutní péči o pacienty, v Liberci zhruba o 300 více.

Ředitelé nemocnic se lišili v názoru, kolik peněz by měli od kraje získat. Českolipský Jaroslav Tvrzník považoval za spravedlivé rozdělení jedna ku jedné. Liberecký Jaroslav Krutský se domníval, že by jeho nemocnice měla dostat z 230 milionů dvě třetiny a českolipská jednu třetinu.

„Vycházím především z údajů v účetnictví, z velikosti nemocnic a z jejich výkonů,“ uvedl Krutský. Podle něj liberecká nemocnice navíc v posledních letech nakoupila ze svých příjmů bez jakýchkoli státních dotací drahé přístroje jako magnetickou rezonanci nebo lineární urychlovač a musí je splácet.

Tvrzník usiloval nejméně o 90 milionů korun. Jde o částku, jež přibližně odpovídá současným dluhům českolipské nemocnice po lhůtě splatnosti. Schválenou necelou jednu třetinu z 230 milionů Tvrzník považuje za diskriminaci.

„Nemocnice se musela za posledních dvacet let téměř obejít bez státních dotací a je tak zanedbaná, že bychom pro ni teď potřebovali od kraje všech 230 milionů korun,“ prohlásil ředitel českolipské nemocnice. Podle krajského radního pro zdravotnictví Pavla Ráčka (ČSSD) je vybavení liberecké nemocnice skutečně v lepším stavu než v českolipské. Ráček proto neúspěšně prosazoval, aby Česká Lípa dostala od kraje přibližně 90 milionů.

Tvrzník a Krutský s shodli, že po současné pomoci musí přijít reforma zdravotnictví. „Když nenastanou systémové změny, čeká nás oddlužování každý druhý nebo třetí rok,“ upozornil Tvrzník. Za hlavní problém zdravotnictví považuje přebujelou síť nemocnic a malou spoluúčast pacientů na léčbě. Podle Krutského však nelze začít snižovat počet nemocnic bez jejich předchozí strukturální analýzy.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?