Český trh s léky je specifický

1. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

 

Těžko lze pracovat s odhady trendů úhrad a cen na několik let dopředu,

říká generální ředitel společnosti Abbott Laboratories René Bastl

Systém rozhodování o úhradách léčiv je na českém trhu neprůhledný. Těžko lze cokoliv předpovědět. Už přijatá rozhodnutí se často překvapivě mění pod vlivem lobbování. Velmi těžko se tu pracuje s americkým způsobem plánování, který počítá s odhady trendů v oblasti úhrad nebo cen léčiv na několik let dopředu. Problémem je i ekonomická situace nemocnic. Tak R. Bastl charakterizuje situaci v České republice.

Poslední léta procházejí velké farmaceutické firmy obdobím fúzí. Považujete svoji současnou pozici za stabilní, anebo očekáváte ještě nějaké změny?

Abbott je globální firma, která má dvě divize - farmaceutickou a diagnostickou. V loňském roce se umístila na desátém místě ve světovém žebříčku, její obrat činí 19,7 miliardy dolarů. Farmaceutická divize prošla obdobím ani ne tak fúzování, jako spíše akvizice, a to společnosti Knoll BASF Pharma. Právně proběhla v prosinci roku 2000 a fyzicky se pak realizovala v následujícím roce. Farmaceutická divize Abbott tak získala do svého portfolia velmi zajímavé preparáty od firmy Knoll, jmenujme Tarku, Gopten, Rtmonorm, Meridii a řadu dalších. V



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?