Cesta k modernímu ošetřovatelství

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce

Již sedmnáctý ročník konference s mezinárodní účastí „Cesta k modernímu ošetřovatelství“ se konal v polovině září ve Fakultní nemocnici v Motole. Akci připravila FN v Motole ve spolupráci s Ústavem ošetřovatelství 2. LF UK a Českou asociací sester. Záštitu převzali ředitel FN Motol JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA, a děkan 2. LF UK prof. MUDr. Vladimír Komárek, CSc.




Profesor Komárek se v úvodním sdělení zaměřil na vzdělávání nelékařských profesí a týmovou spolupráci všech zdravotnických pracovníků, kterou zdokumentoval konkrétní kazuistikou dítěte s velmi vzácným onemocněním.
Tradičně s nadšením byla přijata přednáška prof. MUDr. Josefa Kouteckého, DrSc. Hovořil o etickém pohledu na ošetřovatelství, trvalých hodnotách z minulosti, jež se ani v dnešní době na cestě k modernímu ošetřovatelství nemění.
Prezidentka ČAS PhDr. Martina Šoch mannová, MBA, přispěla se sdělením na téma českého zdravotnictví a postavení nelékařů. Hosté z Francie, Kariene Battaglia a Catherine Faurant z L’Institut de Formation en Soins Infirmiers – l’Institut Hospitalier Franco–Britannique, Levallois, nás seznámili se systémem vzdělávání sester ve Francii. Dopolední blok zaměřený na vzdělávání zakončila PhDr. Marie Zvoníčková z Ústavu ošetřovatelství 3. LF UK, která prezentovala dílčí výsledky dlouhodobého výzkumu v rámci EU stran rozšiřování rolí nelékařských zdravotnických pracovníků v ČR a ve vybraných evropských zemích. Inspirujících příspěvků věnovaných dobré ošetřovatelské praxi zazněla celá řada.
Odpolední program konference byl rozdělen do workshopů s tématy: Rehabilitační ošetřovatelství v prevenci komplikací, Invazivní cévní vstupy, Komplexní péče o kůži neznamená pouze prevenci a léčbu dekubitů, Podpora komunikace s využitím nových technologií, Resuscitační, intenzivní a perioperační péče či Inovace v kvalifikačním a postkvalifikačním vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků.
Smyslem pořádání této akce bylo shromáždit odborníky z ošetřovatelské teorie a praxe a vytvořit podmínky pro předávání nových poznatků a zkušeností. Zdá se, že záměr se daří, o čemž svědčí velký zájem aktivních i pasivních účastníků konference. Je na místě poděkovat nejen všem aktivním účastníkům za přednesené příspěvky, ale i pasivním účastníkům za vytvoření příjemné atmosféry během celé akce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?