CESTA nabídla politikům alternativní reformu zdravotnictví

22. 12. 2011 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Levicoví a středoví intelektuálové z občanského sdružení CESTA zveřejnili dnes vlastní návrh reformy zdravotnictví. Vládní reforma je podle nich spojena s rizikem, že výhody zdravotnického systému bude čerpat jen úzká skupina obyvatel a většina bude odkázána na chudý standard. CESTA proto kromě zefektivnění systému, na což se zaměřila reforma ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), usiluje i o solidaritu a univerzální dostupnost péče, řekl dnes ČTK člen sdružení Vít Klepárník.


Podle Hegera má být standardem péče, kterou pacient potřebuje. Připlatil by si na nadstandard, jen kdyby chtěl něco lepšího, třeba místo klasické sádry vylehčenou variantu.

CESTA chce zrušit pojistné na veřejné zdravotní pojištění a nahradit je zdravotní sazbou daně z příjmu fyzických osob. Stát už by neplatil pojistné za své pojištěnce, zdravotnictví by tyto peníze dostalo z výnosu spotřebních daní. Peníze by se soustředily v centrálním fondu zdravotního pojištění, ze kterého by finanční prostředky dostávaly zdravotní pojišťovny podle počtu a rizikovosti pojištěnců.

Vládní návrhy počítají se zachováním plateb zdravotního pojištění a nastavením stejných podmínek fungování pro všechny zdravotní pojišťovny. V nejbližších letech by mělo vzniknout jedno inkasní místo, kam by směřovaly platby zdravotního a sociálního pojištění a vybrané daně.

Za ústřední princip pro hospodaření zdravotnictví považuje CESTA neziskovost, to podle člena sdružení Jana Mertla z Vysoké školy finanční a správní neznamená, že ve zdravotnictví není možné tvořit zisk, ale že když bude vytvořen, musí být vložen do zkvalitnění péče.

Alternativní návrh reformy zahrnuje i možnost pacientů připlácet si na vyšší komfort a širší rozsah zdravotní péče, a to přímou platbou podle ceníků, které by byly veřejně přístupné. Návrh předpokládá také motivační programy a produkty zdravotních pojišťoven, tyto programy by se nehradily ze solidárního balíku peněz, ale z pravidelných soukromých plateb pojištěnce. CESTA odmítá vládní variantu zavedení systému povinného dvousložkového pojistného, soukromé platby na další péči by podle alternativních návrhů měly být dobrovolné.

Think-tank CESTA (Centrum pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii) nabídl svoji reformu levicovým a středovým politikům. Koncepce vznikla během srpna a září za účasti odborníků z vysokoškolských pracovišť, zdravotnických odborů, privátních právních organizací.

Think-tank CESTA vznikl počátkem letošního roku. Jeho založení iniciovali například politolog Jiří Pehe a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Více ZDE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?