Čeští experti vítají, že WHO zatím neodvolala pandemii

25. 2. 2010 8:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští experti vítají, že WHO zatím neodvolala stav pandemie kvůli prasečí chřipce. Světová zdravotnická organizace (WHO) včera oznámila, že je předčasné hodnotit, zda pandemie vyvolaná virem A(H1N1) již překročila svůj vrchol.


Může přijít další vlna výskytu, která bude závažnější, a je povinností státu, aby byl připraven na nebezpečí, míní primář českobudějovické nemocnice Václav Chmelík, jenž připravoval pandemické plány pro nemocnice.

Podle WHO je pandemie prasečí chřipky relativně méně vážná než některé jiné vlny chřipky. Stav pandemie zůstává v platnosti a bude znovu posouzen během několika týdnů. Pandemie je složitý proces, který je velmi těžké hodnotit v jeho průběhu, shodují se i čeští experti. Očkování má dál smysl, upozorňují.

„Výzvy, že by mělo být víc lidí očkováno, nejsou hloupé, není to manipulace,“ řekl ČTK Chmelík. Uvedl, že za celý svůj život neviděl na svém oddělení tolik těžkých hnisavých zápalů plic, jako jich spatřil za leden.

„Považuji za rozumné, že zatím (WHO) situaci hodnotí jako pandemickou, přestože nemocnost významně klesla,“ řekla ČTK vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková.

Podle odborníků nelze předjímat, kdy přijde druhá vlna. Může to být za několik týdnů i měsíců. Havlíčková hodnotí průběh pandemické chřipky v Česku spíše jako středně závažný.

Dodala však, že na definitivní hodnocení pandemie, která se během osmi týdnů rozšířila do 120 zemí světa, je poměrně brzy. Virus byl nově „poskládaný“, málokdo měl protilátky. Stále někteří pacienti infekci podlehnou, uvedla.

ČR pokračuje v týdenním sledování akutních respiračních infekcí ve všech okresech a podle pěti věkových kategorií, ani odvoláním pandemie by se v praxi ČR nic neměnilo, řekl ČTK hlavní hygienik ČR Michael Vít. Hygienici také pokračují v odběrech biologického materiálu pro stanovení různých typů virů.

V Česku se také dál očkuje, vláda v pondělí rozhodla o rozšíření očkování pro všechny zájemce. Očkovat se můžou ve 130 vakcinačních centrech. Dosud v Česku na prasečí chřipku zemřelo 101 lidí, jeden za poslední týden. Podle WHO bude pandemický virus cirkulovat i v další sezoně. Kmen prasečí chřipky by se měl proto zahrnout i do příští vakcíny proti sezonní chřipce.

„Je optimální, aby lidé se i v současné době nechali naočkovat. Bude je to chránit příští sezonu,“ vysvětlil Vít. Hladina protilátek po očkování vydrží minimálně kolem dvou let. Kdo už chřipku prodělal, letošní sezonu by už podle něj onemocnět neměl. „Ale je otázka, zda hladina protilátek bude na takové úrovni, aby ho chránila i příští rok,“ vysvětlil Vít.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?