Čeští lékaři mezi mlýnskými kameny

26. 11. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští lékaři požadující zvýšení svých nástupních platů alespoň na úroveň učitelů jsou ministrem zdravotnictví nejen nevyslyšeni, ale bývají dokonce nařčeni z úmyslu poškodit svým odchodem pacienty.


Málokdo přitom ví, že krizové scénáře ve většině českých nemocnic už dlouho probíhají, 58 procent klinik nemá plné stavy chirurgů, lékaři i sestry velmi často pracují přesčas.

Je pravda, ze doktoři skládají Hippokratovu přísahu, že budou pomáhat lidem za jakékoli situace, ale to přece neznamená, že mohou být zneužíváni. Nástupní plat lékaře v ČR činí 17 300 Kč hrubého po 6 letech studia, kdy se mnozí studenti zadlužují, aby mohli školu dokončit. V západních zemích se nástupní plat absolventů pohybuje mezi 2500- 3000 eur (tj. kolem 65 000 Kč).

Je třeba upřesnit, že české nemocnice poskytují stejný standard jako například v Rakousku či v Německu s jediným rozdílem - úplně jiné platové ohodnocení personálu.

Někteří vládní činitelé se snaží přesvědčit veřejnost o vině na straně zdravotníků. Ale to je přece absurdní! Političtí reprezentanti jsou vybráni občany, aby zastupovali jejich zájmy. Tedy odpovědnost za situaci, která nastane pro pacienty po odchodu čtyř tisíc lékařů, je na straně vlády.

Čeští lékaři dobrovolně ze své země odcházet nechtějí, ale vykonávat tak psychicky i fyzicky náročnou práci za těchto podmínek je opravdu demotivující. Stranou pozornosti novinářů zůstává ještě jiná okolnost: totiž že ministr zdravotnictví takto může vykonávat nátlak na poskytnutí dalších prostředků do systému.

Kdo viděl diskusi Heger v. Rath, může říci, že oba vidí řešení jen v dalším přísunu peněz. Nikoli ve změně iracionální struktury, která zajišťuje některým pohádkové zisky a komplikuje život lékařům i pacientům.

Do zdravotnictví směřuje každý rok asi 240 mld. korun, za léky se utratí 75 miliard. Zisková marže u léků je průměrně 35 procent. Odborníci soudí, že polovina prostředků na zdravotnictví skončí v soukromých kapsách.

Lékaři jsou v nezáviděníhodné situaci: na jedné straně je tlačí jejich existenční problémy a na druhé straně jsou nástrojem pro některé v boji o přístup k penězovodům z veřejných zdrojů.

Autorka studuje na 1. lékařské fakultě UK

Kolik lékařů podle vás podá ke konci roku v souvislosti s výzvou „Děkujeme, odcházíme“ výpověď? Hlasujte v anketě na stránkách www.Zdravi.Euro.cz.//**

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?