Čeští lékaři se dřív dostanou k novým postupům u plicních nemocí

18. 6. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci České pneumologické a ftizeologické společnosti, která zabývá plicními onemocněními, v Brně podepsali dohodu s Evropskou respirační společností. Čeští plicní lékaři se díky tomu dostanou k nejnovějším odborným publikacím a lékařským postupům při léčbě plicních onemocnění, řekl ČTK předseda společnosti Vítězslav Kolek.


Podle něj se tím zlepší péče o pacienty. V České republice ročně zemře kvůli onemocněním plic více než 10.000 lidí.

Lékaři museli dříve publikace obtížně shánět a draze za ně platit. „Nyní se to ale změní. Lékaři se díky spolupráci snáze dostanou k nejnovějším odborným zahraničním publikacím a také k nově zjištěným postupům, které se ve světě osvědčily,“ uvedl Kolek.

„Z deseti nejvážnějších nemocí s nejvyšší úmrtností jsou čtyři nemoci plic,“ zdůraznil Kolek.

Kromě toho více než 500 českých a slovenských lékařů diskutovalo v Brně o novinkách v léčbě plicních onemocnění. Jedním z témat byly i nové léky. „Některé už se v České republice užívají, jiné teprve přijdou,“ dodala přednostka Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno Jana Skřičková. Pokud lékař pro lék vybere vhodného pacienta, může mu tím prodloužit život a výrazně zlepšit jeho kvalitu. „Platí to pro onkologická onemocnění, astma, chronickou obstrukční plicní nemoc nebo pro smrtelnou cystickou fibrózu,“ dodala Skřičková.

V Evropě ročně zemře na plicní nemoci okolo 600.000 lidí. Rakovina plic, astma a další respirační choroby zabijí v České republice ročně více než 10.000 obyvatel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?