Čeští lékaři se vrátili z Jordánska, kde operovali zraněné

3. 10. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtveřice českých lékařů se vrátila z jordánského Ammánu, kde pomáhala léčit zraněné z války v Sýrii.


Lékaři z oboru plastické chirurgie, ortopedie a očního lékařství za devět dní stihli 23 operací, sdělil včera mluvčí pražské nemocnice Na Bulovce Martin Šalek. Lékaři při zákrocích pomáhali dětským i dospělým pacientům odstraňovat jizvy, operovali rovněž poraněné ruce.

Mise lékařů z pražské nemocnice spadala pod humanitární program MEDEVAC, v kterém je pro letošní rok 60 milionů korun. Většina částky je určena na zdravotnické aktivity, například vysílání českých lékařů do postižených oblastí nebo evakuaci zdravotně postižených obyvatel jiných zemí k léčení do českých nemocnic.

Program MEDEVAC, na němž se podílejí ministerstva vnitra a zahraničí, funguje v České republice od roku 1993. Kromě vysílání lékařských týmů do zahraničí zahrnuje transport pacientů do Česka, školení zdravotnického personálu nebo zlepšování zdravotnické infrastruktury ve vybraných zemích. V minulosti program pomohl pacientům z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie nebo Ukrajiny.

Český velvyslanec v Jordánsku Petr Hladík v září řekl, že humanitární situace v zemi je stále napjatá. Sedmimilionová země sice má velkou integrační schopnost a z 1,3 milionu syrských uprchlíků jich v táborech žije asi 150.000, ostatní našli dočasné domovy ve městech a vesnicích. Zároveň ale jordánská vláda počty příchozích omezuje, protože se kapacity země dostaly na svou hranici.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?