Čeští lékaři v Afghánistánu se více zaměřují na humanitární pomoc

24. 2. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští lékaři v Afghánistánu se kromě léčení zraněných v boji čím dál více věnují humanitární pomoci. Afgháncům poskytují i běžnou péči praktických a očních lékařů. ČTK to řekl velitel polního chirurgického týmu Pavel Kupka, který se nedávno vrátil z půlročního nasazení v Kábulu.


„V poslední době jsme se věnovali takzvané humanitární činnosti, to znamená, že skoro 70 procent byli civilní afghánští pacienti,“ řekl Kupka. Nejtěžší věcí, která veliteli devátého chirurgického týmu utkvěla v paměti, byla operace těžce zraněného desetiletého chlapce. „Měl průstřel horní končetiny, břicha, pánve, rekta a ještě dolní končetiny. A po tříměsíčních opakovaných operacích a pobytu v nemocnici potom odešel zdráv domů,“ popsal Kupka.

Koaliční síly se nyní ze země postupně stahují. Vlivem příchodu zimy, kdy se povstalci pravidelně stahují, ale čeští chirurgové nezažili větší nárůst bojů. „Nicméně situace stále není dobrá. Řada bojových zranění byla velice častá,“ popsal Kupka.

Češi tradičně působí ve francouzské polní nemocnici na základně KAIA v Kábulu. Kupkův tým spolupracoval také s maďarskými a bulharskými lékaři. „Věnovali jsme se i koaličním vojákům a příslušníkům afghánské policie a armády,“ uvedl Kupka.

Čeští vojáci slouží v Afghánistánu v rámci mise ISAF od roku 2002, mandát mají schválený do konce roku 2014. Počet nasazených vojáků se postupně snížil, v Afghánistánu by jich mělo letos působit asi 270. V Afghánistánu se zatím vystřídalo téměř 5000 českých vojáků a v důsledku války jich pět zahynulo. Nyní se příslušníci české armády podílejí na ostraze základny v Bagrámu a jsou i na základně KAIA u mezinárodního letiště v Kábulu, kde se účastní výcviku afghánských pilotů. Čeští lékaři pracují ve francouzské vojenské nemocnici v afghánském hlavním městě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?