Čeští lékaři v Británii

2. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britové nabízejí lékařům roční příjem až 4.5 milionů korun. Láká vás to? Uvažujete, že se za prací rozjedete za La Manche? A víte, co vás čeká? Po jakých specializacích je největší poptávka a jakou máte šanci, že uspějete? Praktické informace najdete v článku...


Britové nabízejí lékařům roční příjem až 4.5 milionů korun. Láká vás to? Uvažujete, že se za prací rozjedete za La Manche? A víte, co vás čeká? Po jakých specializacích je největší poptávka a jakou máte šanci, že uspějete?

V Británii pracuje v porovnání s Českou republikou mnohem méně lékařů. Zatímco Česko má na 10 milionů obyvatel 40 tisíc lékařů, Británie má pro 65 milionů obyvatel 90 tisíc doktorů. Chybějící odborníky se tak snaží získat právě v zemích, které přistupují k EU.

Nedostatkové zboží: psychiatři

Británie v současnosti potřebuje kolem 10 tisíc specialistů v nemocnicích a asi 5000 rodinných lékařů. Britská vláda se rozhodla rodinné lékaře nalákat na tzv. Golden Hallo.

Pokud se pro tuto práci rozhodnou, čeká je „uvítacích“ 5000 – 10 000 liber (230 tisíc - 450 tisíc Kč).

Británie má také nedostatek specialistů - vítáni jsou především pediatři, hematologové, histopatologové, radiologové, urogynekologové, anesteziologové, neurologové. Nejakutnější poptávka je přitom po specialistech v oboru psychiatrie.

„Lékař s vyšší specializací má větší šanci, že místo sežene. Po práci s nižší kvalifikací je mezi lékaři větší poptávka a tudíž i více konkurence,“ uvedla proZdraví.Euro.cz doktorka Flavia Leslieová, odborná ředitelka agentury European Doctors.

Kolik stojí registrace?
Jaké jazykové zkouškyje třeba absolvovat?
Jak se dívají Britovéna lékaře z východu?
Čtěte ZDE

Tato agentura, která zahraničním lékařům zprostředkovává práci v Británii, zveřejňuje na svých stránkách řadu praktických informací - nabízí například registrační formulář pro uchazeče, seznam nejžádanějších lékařských specializací, přehled mzdového ohodnocení lékařů, atd.

Co uchazeče čeká?

Zásadní podmínkou pro práci lékaře v Británii je registrace u tamního lékařského orgánu General Medical Council (GMC). Registraci u GMC potřebuje každý lékař, který chce vykonávat praxi v Británii – ať už v rámci Národní zdravotnické služby (NHS), nebo jako lékař se soukromou praxí. Více na stránce: www.gmc-uk.org.

Uchazeče z nových členských zemí začal GMC registrovat teprve minulý týden. Pokud se tedy čeští lékaři po vstupu Česka do Evropské unie rozhodli pracovat v Británii, na odjezd za praxí ještě většinou čekají. Vyřízení potřebných formalit jim totiž zabere několik dalších týdnů.

„Lékařům ze ´starých´ členských zemí trvá registrace zhruba dva měsíce, pokud mají všechny potřebné dokumenty v pořádku,“ upozorňuje Leslieová.

Podklady nutné pro registraci

Základní podmínkou registrace zahraničních lékařů je uznaná kvalifikace. Dále musí předložit:

- zprávu o úplném serologickém vyšetření s určením imunity na hepatidu B a hepatidu C

- kopii fotografie v cestovním pase

- anglicky psané a podepsané doporučení tří lékařů, se kterými uchazeč pracoval. „Pokud máte zkušenost s prací v NHS, pak dáváme přednost referencím z NHS,“ píší autoři stránek European Doctors

- anglicky psaný výpis z trestního rejstříku. Pokud již uchazeč někdy pracoval v Británii, pak je potřeba předložit také výpis z trestního rejstříku od britské policie (tzv.CRB disclosure)

CO NABÍZÍ PRÁCE V RÁMCI NHS:
*Zhruba pět týdnů dovolené(záleží na pracovnímzařazení lékaře)*Nemocenskou*Valorizovaný důchod

Po podání žádosti dostane uchazeč vyrozumění většinou do pěti pracovních dnů. Nejvíce práce s vyřizováním registrací má GMC v období leden-únor a červenec-srpen. V těchto měsících může vyřizování trvat déle.

Praktický lékař nebo lékař ve věznicích?

Agentura European Doctors upozorňuje na některé speciální nabídky. V druhé polovině letošního roku se mají otevřít nové pracovní příležitosti pro lékaře, kteří chtějí pracovat v Londýně. V rámci tohoto zaměstnání dostane lékař zdarma tříměsíční úvodní kurz do problematiky NHS a jazykový kurz.

„Další dobrou příležitostí je práce jako lékař ve věznicích. Je to jedinečná příležitost, jak nahlédnout do problematiky léčby alkoholismu a drogové závislosti. Budete mít více času na jednotlivé pacienty, práce lékaře ve věznicích je méně stresující než práce rodinného lékaře,“ píší European Doctors.

KDO JE KDO V BRITSKÉM ZDRAVOTNICKÉM SYSTÉMU, TITULY:

Pre-Registration House Office(Sekundář bez registrace) - čerstvě kvalifikovaný lékař. V současnosti tito lékaři vykonávají dvojí praxi po dobu 6 měsíců, aby získali plnou registraci u GMC. Za několik měsíců bude tento systém nahrazen základním dvouletým programem, kde budou se budou lékaři střídat v různých specializacích.

Registrar: Lékař, který vykonává praxi střídavě na různých specializovaných odděleních, na rozdíl od sekundáře bez registrace však absolvoval nejméně jednu specializovanou zkoušku.

Associate Specialist: funkce, která předchází funkci specialisty. Jde o lékaře s delší odbornou praxí, kteří již většinou absolvovali specializační zkoušky.

Consultant (Lékař – specialista): lékař, který absolvoval specializační zkoušky a je registrován v seznamu specialistů.

Iva Bláhová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?