Čeští vojenští lékaři již v Iráku pomáhají zraněným vojákům

4. 1. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Český polní chirurgický tým už v Iráku začal pomáhat zraněným spojeneckým vojákům.


Při prvním zákroku lékaři amputovali nohu příslušníkovi iráckých milicí, který byl zraněn improvizovaným výbušným zařízením. Česká armáda o tom informovala na svých webových stránkách. Čeští vojenští zdravotníci do Iráku odletěli loni v prosinci, v zemi by měli půl roku působit na americké základně poblíž Mosulu. Ten se irácké síly za pomoci západních spojenců pokouší dostat z rukou radikální organizace Islámský stát.

První operace české lékaře čekala jen několik hodin od posledního nácviku, při kterém byla prověřena jejich připravenost. „Z vysílačky z operačního centra se dozvídáme, že máme očekávat pacienta s vícečetným traumatickým poraněním po výbuchu improvizovaného výbušného zařízení,“ uvedli příslušníci české jednotky.

Z prvních kusých informací lékaři zjistili, že by mělo jít o příslušníka iráckých milicí, který šlápl na nášlapné improvizované výbušné zařízení. Na příjem pacienta se připravil „tým Alfa“. Na korbě velkého pick-upu ho přivezli za 40 minut. „Dolní končetina je devastovaná, ale až rentgenový snímek jasně ukáže, jak značné je poškození kostí a kotníku a vyřkne tím ortel. Končetinu nepůjde zachránit,“ popsali vyšetření zraněného lékaři. Milicionářovi proto museli amputovat nohu tak, aby v budoucnu mohl užívat protézu. „Hrůzostrašně vypadající rozsáhlá rána hlavy se nakonec ukáže jako nezávažná a k jejímu ošetření stačí 25 stehů,“ dodali čeští vojáci.

Operace trvala několik hodin. Po několika dalších hodinách pacienta převezli do civilního zdravotnického zařízení, aby se uvolnilo místo pro další vážně zraněné.

Polní chirurgický tým působí v Iráku na základně, která byla ještě před několika měsíci v držení takzvaného Islámského státu. V jeho okolí jsou podle českých vojáků patrné známky nedávných bojů. Na silnicích jsou betonem zalité krátery po pumách nebo v písku leží vrak vrtulníku Mi-171 v barvách irácké armády. Lékaři působí v menší budově, která v minulosti patřila personálu letiště. „Místo oken jsou dosud pytle s pískem, ve stropě zeje díra po raketě s ohnutými armaturami improvizovaně zakrytá dřevěnou deskou,“ popsali před dvěma týdny příslušnici chirurgického týmu své působiště. Polní podmínky dokresluje i to, že se nemocniční budova podle lékařů otřásá pod náporem tlakových vln dělostřelectva, které ze základny ostřeluje pozice takzvaného Islámského státu.

Chirurgický tým má 17 členů. Česká armáda má v zemi i další jednotku. Letecký poradní tým na základně Balad pomáhá iráckým pilotům a technikům zvládat české bitevníky L-159, kterými útočí na pozice radikálů v Mosulu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?