Čeští výrobci léků mají nové vedení

5. 6. 2017 16:16
přidejte názor
Autor: Redakce

Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF) sdružující výrobce léčiv, kteří působí na území České republiky, si zvolila nového předsedu představenstva. Stal se jím PharmDr. Michal Krejsta, MBA.




Prioritami nového předsedy v čele asociace jsou úspěšné spuštění Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv, jejímž cílem je ochrana pacientů v ČR před padělanými léky, a aktivní role asociace v implementaci novelizovaného zákona o léčivech a kultivaci oborového prostředí.

Michal Krejsta je generálním ředitelem firmy OMEGA Pharma-Perrigo pro Českou a Slovenskou republiku. Na vedoucích funkcích ve farmaceutickém průmyslu působí více než 16 let, dříve také jako generální ředitel firmy Pfizer. Působil rovněž na straně farmaceutických distributorů ve společnostech Phoenix a ViaPharma a jako tajemník Asociace velkodistributorů léčiv AVEL. Michal Krejsta vystudoval farmaceutickou fakultu v Brně, doktorát z farmacie získal z technologie lékových forem a MBA Senior Executive ze strategického managementu.

Krejsta nastupuje na pozici předsedy představenstva po generálním řediteli firmy Glenmark Jiřím Havránkovi. Ve své nové pozici bude úzce spolupracovat s výkonným ředitelem ČAFF Martinem Mátlem. „Prioritou nejen generických farmaceutických firem je dnes diskuse nad implementací zákona o léčivech, jehož aktuální novela, bohužel, zvyšuje bezhlavý tlak na ceny léků v ČR, a tím také riziko jejich reexportů a nedostupnosti. Věřím, že spolu s doktorem Krejstou a členy asociace dokážeme vést konstruktivní dialog se všemi představiteli zdravotního systému, abychom společně zajistili maximální dostupnost léků pro české pacienty,“ říká Martin Mátl.

„V České republice existuje více než 17 opatření, která regulují trh s léky. Ceny léčivých přípravků u nás navíc historicky patří mezi jedny z nejnižších v Evropě. Dohromady toto prostředí zvyšuje riziko reexportů a snižuje dostupnost léků pro české pacienty,“ dodává Krejsta.

Každý druhý lék, který denně pomáhá pacientům v České republice, dodávají firmy sdružené v České asociaci farmaceutických firem. Asociace sdružuje 22 hlavních výrobců generických a biosimilárních léků, kteří v ČR zaměstnávají více než 4400 lidí a každoročně dodají na trh v průměru 119 miliónů lékových balení. Hlavním cílem ČAFF je zajišťovat maximální dostupnost léků pro pacienty v ČR a udržitelnost zdravotního systému.

Společnost Omega Pharma je dynamická farmaceutická společnost, která je součástí globálního farmaceutického gigantu, společnosti Perrigo se sídlem v irském Dublinu, s působností ve více než 80 zemích světa, zaměstnávající téměř 13 tisíc lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?