Chceme-li efektivní systém, musí mít pojišťovny větší pravomoci

1. 6. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Věcný záměr zákona o zdravotních pojišťovnách je zmatečný a jasně neurčuje, kam bude vývoj směřovat. Snaha zvýšit vliv státu a zavést majetkovou zodpovědnost manažerů pojišťoven to podle viceprezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Vladimíra Kothery jen potvrzuje.


Mohli jste nějakým způsobem hovořit do přípravy věcného záměru?

Byli jsme na jednání NERVu pro zdravotnictví a tam se tento záměr probíral, pak trošku s překvapením ministerstvo představilo materiál v jiné poloze. Zásadním problémem přístupu je v tom, že není patrné, kam chceme směřovat. Jestli k systému, kde bude mít rozhodují slovo stát nebo jestli chceme směřovat k systému, kde bude více pojišťoven, které si budou konkurovat. Toto se prolíná celým záměrem a vzniká tak zmatečný stav.

Pokud by pojišťovnám stát nechal volnou ruku, pak nejste proti posilování zodpovědnosti?

Samozřejmě, dokonce si myslíme, že by měly být mantinely lépe vymezeny než jsou dnes, tedy že by měla být větší zodpovědnost managementu a stát by si měl ponechat kontrolní pravidla. Ale ne, aby zasahoval do exekutivy tak, jak je v tom zákoně napsáno.

Lékaři věcný záměr kritizují zejména kvůli zvýšeným pravomocím pojišťoven. Jak jejich obavy vnímáte?

Lékaři si zvykli na to, že systém není nikým regulován a najednou se nemohou vypořádat s tím, že by pojišťovny měly mít větší pravomoci. Chceme-li ale systém zefektivňovat, nemůžeme jít jinou cestou. Když ponecháme bezbřehý způsob, že se proplatí to, co lékař napíše nikdy systém nebude efektivní.

Pojišťovny sledují ale spíše ekonomické cíle, není státní kontrola zárukou jistého objemu péče?

Já si ale myslím, že si stát má nechat kontrolu. Systém musí být kontrolován, stát by ale neměl zasahovat účelové do výše úhrad. Problém je také v tom, že stát zřizuje 50 procent lůžkového fondu. A jak může být dobrým hospodářem, když chce vyrovnané hospodaření fakultních nemocnic a na druhé straně rozhodovat o tom, kolik co stojí? Tady je stát v kolizi. Jde ale také o to, aby mohly pojišťovny snižovat náklady a mít prostor pro celou tuto hru. Pokud chceme zamezit nadbytečnému nadužívání péče a snížit zbytečné náklady v oblasti preskripce musí mít pojišťovny prostor, jak to řešit. Nemyslím si, že by tím trpěl celý lékařský stav. Ze statistik víme, že těch, kteří se chovají jako zlatokopové, je v systému maximálně 20 procent, zbytek jsou slušní lékaři, se kterými se vždy pojišťovna dohodne ve prospěch klienta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?