Chceme nemocnici, píší zájemci

9. 12. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Progess Medical, Mediterra (Vamed), Agel, Bohemia hospital, Asklepion nebo někdo další? Anebo nikdo? Na stoly krajských úředníků dopadají nabídky zájemců o pronájem karlovarské nemocnice jedna za druhou, úřad ve Dvorech ale váhá. Klíčové rozhodnutí zatím zraje.


„Nejprve se musíme seznámit s nabídkami,“ probírá se poštou krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva. Jedním z favoritů případného pronájmu má být podle některých zdravotníků společnost Progress Medical. Firma s britským kapitálem vyjednává s krajem už delší dobu.

„Strategický partner se silným kapitálovým zázemím je vhodným partnerem. Můžeme tady výrazně prospět,“ tvrdí Jan Piskáček, mluvčí společnosti. Progress Medical přichází s nabídkou investic do rozvoje nemocnic tak, aby mohly poskytovat širší spektrum výkonů.

„Jednou z oblastí je například vytvoření centra pro léčení cukrovky pro celý západočeský region přímo v karlovarské nemocnici. Plánujeme také výměnné programy pro české lékaře v našich dalších zdravotnických zařízeních v zahraničí,“ říká Piskáček.

Larva se k nabídkám uchazečů vyjadřovat nechce. „Všechno je ve fázi úvah. Případný pronájem musíme projednat ve vedení,“ upozorňuje. Pronájem by podle něj musel mít striktní pravidla.

„Při jejich neplnění by hrozilo zrušení pronájmu. Trvali bychom na druzích a kvalitě léčebné péče a možnosti kontroly. Nemovitosti by zůstaly ve vlastnictví kraje,“ upřesnil.

O karlovarskou nemocnici se zajímá i společnost Asklepion. „Máme zájem o Vary i o Cheb,“ potvrdil Roman Šmucler, majitel Asklepionu. „V novinách jsem ale četl, že favoritem je někdo jiný,“ říká. Podle Šmuclera Asklepion dokáže nemocnici pomoci.

„Výrazně jí pomohou samoplátci. A ty my ve Varech umíme,“ připomíná dlouhodobé působení Asklepionu v lázeňském městě. Úspory, ke kterým se noví nájemci obvykle upírají, prý nemocnici nepomohou.

„Víc už se tam snad ani šetřit nedá,“ myslí si. „Nějaké úspory sice vymyslí každý slušný účetní, ale rozhodně nebudou klíčové. Můžeme lépe nakupovat, ale nikdo neušetří sto milionů ročně,“ uzavírá Roman Šmucler.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?