Chci být sestra, nebo sociální pracovnice?

10. 3. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dobrý den, baví mě práce s lidmi, pomáhám při vedení kroužku skautů, chodím do ČČK. Přemýšlím o tom, že bych chtěla vystudovat sociální práci. Moje babička pracovala celý život jako sociální pracovnice v léčebně pro dlouhodobě nemocné. Maminka začala studovat gymnázium a pak se rozhodla pro stejný obor jako babička, ale nakonec změnila své rozhodnutí a dostudovala lékařskou fakultu. Já jsem teď před rozhodnutím, který obor si vybrat. Své rozhodování jsem si ještě oddálila vystudováním gymnázia s humanitním zaměřením, ale stále nejsem rozhodnutá, zda začít studovat na zdravotnické škole, nebo si zvolit sociální práci. Dana, Turnov


Dobrý den, baví mě práce s lidmi, pomáhám při vedení kroužku skautů, chodím do ČČK. Přemýšlím o tom, že bych chtěla vystudovat sociální práci. Moje babička pracovala celý život jako sociální pracovnice v léčebně pro dlouhodobě nemocné. Maminka začala studovat gymnázium a pak se rozhodla pro stejný obor jako babička, ale nakonec změnila své rozhodnutí a dostudovala lékařskou fakultu. Já jsem teď před rozhodnutím, který obor si vybrat. Své rozhodování jsem si ještě oddálila vystudováním gymnázia s humanitním zaměřením, ale stále nejsem rozhodnutá, zda začít studovat na zdravotnické škole, nebo si zvolit sociální práci.

Dana, Turnov

Dobrý den, nevím, zda je tento dotaz zcela určen do naší poradny. Nicméně se vás pokusím nasměrovat na kompetentnější místa a krátce vysvětlím předpoklady pro výkon povolání sociálního pracovníka.

Ohledně vaší volby povolání a s tím spojeného studijního oboru je vhodné obrátit se např. na pedagogickopsychologickou poradnu, personální agenturu či poradnu pro volbu povolání, která je součástí Národního informačního centra pro mládež (naleznete tu i seznamy škol) nebo poradny při úřadech práce. Na stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT) je umístěn rejstřík škol, kde lze rovněž školu vyhledat podle lokality.

Pro vaše rozhodování je určitě důležité, jakým směrem chcete svou pracovní kariéru utvářet. A abych vám to možná ještě více zkomplikovala či naopak ulehčila, je třeba dodat, že v sociálních službách vykonává podle § 115 zákona č. 108/ 2006 Sb., o sociálních službách, odbornou činnost okruh pracovníků: a) sociální pracovníci za podmínek stanovených v § 109 a 110, b) pracovníci v sociálních službách, c) zdravotničtí pracovníci, d) pedagogičtí pracovníci.

Takže to nevylučuje možnost být (zdravotní) sestrou a pracovat v sociální sféře, jak to upravuje zákon o sociálních službách v § 110 odst. 5: „Odbornou způsobilost k výkonu povolání sociálního pracovníka při poskytování sociálních služeb ve zdravotnických zařízeních ústavní péče podle § 52 (sociální služby poskytované ve zdravotnických zařízeních ústavní péče) má též sociální pracovník a zdravotně sociální pracovník, který získal způsobilost k výkonu zdravotnického povolání podle zvláštního právního předpisu.“

Vraťme se ale zpět k oboru sociální práce. Sociální pracovník vykonává velmi rozsáhlé spektrum důležitých a náročných činností a úkonů, které jsou vymezeny v § 109 zákona o sociálních službách: sociální šetření zabezpečuje sociální agendy včetně řešení sociálně právních problémů v zařízeních poskytujících služby sociální péče, sociálně právní poradenství, analytickou, metodickou a koncepční činnost v sociální oblasti, odborné činnosti v zařízeních poskytujících služby sociální prevence, depistážní činnost, poskytování krizové pomoci, sociální poradenství a sociální rehabilitace.“

Z uvedeného je patrné, že na výkon povolání sociálního pracovníka jsou kladeny vysoké nároky a jeho pole působnosti je sice vymezené samotným oborem, ale předpokladem pro samotný výkon tohoto povolání je zapotřebí zajištění multidisciplinarity v příbuzných oborech - právo, sociologie, psychologie, lékařství, ekonomie apod.

Pro výkon povolání sociálního pracovníka musí uchazeč splňovat i základní předpoklady a podmínky dané zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách tak, jak jsou upraveny v § 110 odst. 1 uvedeného zákona a patří sem: způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost, zdravotní způsobilost a odborná způsobilost podle tohoto zákona.“ A právě u odborné způsobilosti se chvíli zastavíme, protože je předmětem vašeho dotazu. Možná vás trochu překvapí, že nemusíte vystudovat přímo obor sociální práce, ale i obory příbuzné, které jsou vymezeny tímto zákonem v § 110 odst. 4 následovně:

Odbornou způsobilostí k výkonu povolání sociálního pracovníka je:

a) vyšší odborné vzdělání získané absolvováním vzdělávacího programu akreditovaného podle zvláštního právního předpisu v oborech vzdělání zaměřených na sociální práci a sociální pedagogiku, sociální pedagogiku, sociální a humanitární práci, sociální práci, sociálně právní činnost, charitativní a sociální činnost,

b) vysokoškolské vzdělání získané studiem v bakalářském nebo magisterském studijním programu zaměřeném na sociální práci, sociální politiku, sociální pedagogiku, sociální péči nebo speciální pedagogiku, akreditovaném podle zvláštního právního předpisu.

Sociální pracovník má povinnost dalšího vzdělávání - účast na akreditovaných kurzech, odborných stážích v zařízeních sociálních služeb, kde si upevňuje a doplňuje kvalifikaci (podrobněji § 111 zákona o sociálních službách).

Tolik k vašemu dotazu ohledně studia oboru sociální práce. Přeji vám šťastnou volbu a ať vás zvolený obor i nadále baví a naplňuje.


Odkazy

Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR www.apsscr.czAsociace vzdělavatelů v sociální práci www.asvsp.org/odkazy.htmNárodní informační centrum pro mládež www.icm.cz/icm/Rada pro rozvoj sociální práce www.rarosp.cz/odkazy.htmlRejstřík škol MŠMT http://rejskol.msmt.czSpolečnost sociálních pracovníků ČR http://sspcr.unas.cz/


Bc. Jana Bednářová sociální pracovnice

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?