Chci žít jako normální člověk, říká lékař

23. 11. 2010 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve fakultní nemocnici Hradec Králové pracuje od roku 1995 a celých patnáct let trpělivě čekal, až se situace zlepší. Bylo by mu líto, kdyby odešel jen kvůli přesčasům, které musí podstupovat, aby vydělal nějakou tu korunu pro svou rodinu.


Dnes už ale podle slov anesteziologa Davida Cichého není na lítost prostor. Je jedním z 27 zdejších lékařů, kteří podepsali kolektivní výpověď.

„Už to takhle opravdu dál nejde. Práci sehnanou mám. Dostal jsem nabídku od jedné poradenské firmy ve finančnictví. Udělám si živnostenský list a postavím se na vlastní nohy. Je mi líto, že to bude práce mimo můj obor, ale už nemůžu takhle dál,“ řekl 40letý lékař Cichý.

Nemá čas na rodinu

Proč odchází? Kvůli pracovnímu vytížení nemá čas na vlastní rodinu. Měsíčně s přesčasy odpracuje 200 až 240 hodin. Kdyby je ale neměl, děti by neuživil. Ač atestovaný lékař, musel by obracet každou korunu.

„Jsem dlouhodobě nespokojen s finančním ohodnocením, s tím je spojena vysoká pracovní vytíženost, je to začarovaný kruh. A vyhlídky nejsou v našem zdravotnictví nijak růžové. Ano, vydělám si dost, ale za jakou cenu? Člověk vidí jen tu cifru, ale nevnímá už, že je to díky dvěma a někdy i třem úvazkům. To nejsou podmínky pro normální život,“ dodal.

Výpovědi lékařů královéhradecké fakultní nemocnice má zatím u sebe šéf tamních odborářů David Doležal. Odmítá názor, že se jedná jen o planou výhružku.

„V žádném případě. Je to technická záležitost, chceme všechny výpovědi podat před koncem prosince jako celek, zatím jsem s nimi ale oslovil jen lékaře na dvou klinikách. Chtěl jsem si udělat malý soukromý průzkum podpory akce Děkujeme, odcházíme,“ řekl Doležal.

Doktorům proto rozeslal výpovědní formuláře s výzvou, aby je ti, co to myslí vážně, skutečně podepsali. Učinilo tak 18 ze 40 anesteziologů a devět z 22 neurochirurgů. „Širokou podporou ze strany kolegů jsem příjemně překvapen,“ uvedl Doležal.

Hrozba až padesátiprocentního exodu lékařů se týká i dalších východočeských zařízení. Nejhorší je situace v nemocnicích v Pardubicích, Jičíně a Chrudimi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?